Καταστροφή φράγματος στην Ουκρανία: Πλέουσες νάρκες και χημικά στο νερό

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος προειδοποίησε για τον κίνδυνο που θέτουν οι πλέουσες νάρκες που ανακαλύφθηκαν από τις πλημμύρες και για την εξάπλωση ασθενειών και επικίνδυνων χημικών ουσιών την Τετάρτη, καθώς επιθεώρησε τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κατάρρευση του φράγματος Καχόφκα.

Επισκεπτόμενος τη Χερσώνα στον ποταμό Δνείπερο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ είπε ότι περισσότεροι από 80 οικισμοί έχουν πληγεί σε μια καταστροφή για την οποία η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη.

Αν και αρνείται ότι ανατίναξε το φράγμα, η Μόσχα έχει εμπλακεί σε μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών κατά του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας, στην οποία το Κίεβο λέει ότι οι υποδομές άλλων φραγμάτων έχουν υποστεί ζημιές.

Επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάρρευση του φράγματος στη Ρωσία, ο Κουμπράκοφ είπε: “Το έκαναν για να απελευθερώσουν στρατεύματα προς αυτή την κατεύθυνση πλημμυρίζοντας αυτό το κομμάτι της πρώτης γραμμής”.

Η Ρωσία είπε ότι η Ουκρανία σαμποτάρισε το φράγμα για να αποσπάσει την προσοχή από μια νέα αντεπίθεση για την οποία σχολίασε ότι “παραπαίει”.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεξάντρ Προκούντιν είπε ότι το βάθος του νερού είχε φτάσει σε ύψος 5,34 μέτρων σε ορισμένες περιοχές της Χερσώνας, αν και είπε ότι η άνοδος επιβραδύνθηκε και μπορεί να κορυφωθεί μέχρι το τέλος της Τετάρτης.

Στη Χερσώνα, μια μεγάλη πόλη περίπου 60 χλμ. μακριά από το κατεστραμμένο φράγμα, οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδια σημεία επιβίβασης για λέμβους που χρησιμοποιούν τώρα η αστυνομία, οι διασώστες και οι εθελοντές για να μετακινηθούν. Στη Χερσώνα οι Ρώσοι ελέγχουν την ανατολική όχθη του Δνείπερου και ορισμένοι κάτοικοι έχουν δεχθεί πυρά από το ρωσικό πυροβολικό καθώς προχωρούν στις εργασίες εντοπισμού και διάσωσης. Οι ήχοι του πυροβολικού ακούγεται σχεδόν συνεχώς από μακριά.

“Το νερό ενοχλεί τις νάρκες που είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα, με αποτέλεσμα να τις ωθεί να εκραγούν”, είπε στους δημοσιογράφους ο Κουμπράκοφ, ντυμένος casual με ένα γκρι μπλουζάκι. Ως αποτέλεσμα της πλημμύρας, μολυσματικές ασθένειες και χημικές ουσίες μεταδίδονται από το νερό, είπε.

Είπε ότι η Ουκρανία διέθεσε 120 εκατομμύρια εθνικού νομίσματος (3,25 εκατομμύρια δολάρια) για την εξασφάλιση της παροχής νερού στο Μικολάιφ, μια άλλη πόλη του νότου, και 1,5 δισεκατομμύριο εθνικού νομίσματος είχαν διατεθεί για την ανοικοδόμηση συστημάτων ύδρευσης που καταστράφηκαν από την πλημμύρα.

Εκκενώσεις

Οι ουκρανικές αρχές έχουν εκκενώσει ανθρώπους από 24 πλημμυρισμένους οικισμούς και τουλάχιστον 20 οικισμοί έχουν πλημμυρίσει σε εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, είπε.

“Βλέπουμε ότι οι αρχές κατοχής δεν εκκενώνουν τους ανθρώπους”, είπε ο Κουμπράκοφ, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των θυμάτων από τις πλημμύρες στις κατεχόμενες περιοχές.

Η Χερσώνα, μια πόλη 279.000 κατοίκων πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις για περισσότερους από οκτώ μήνες μέχρι τον Νοέμβριο.

Ο Κουμπράκοφ είπε ότι η στάθμη του νερού στην πόλη είχε ανέβει με ρυθμό 12-16 εκατοστά την ώρα την Τρίτη, αλλά τώρα ανέβαινε κατά ένα έως δύο εκατοστά την ώρα.

“Είναι μια από τις πιο τρομακτικές τρομοκρατικές ενέργειες αυτού του πολέμου”, είπε.