Καταρρέει το χρηματιστήριο Αθηνών λόγω κορονοϊού

Καταρρέει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από το αρνητικό διεθνές κλίμα, καθώς τα κρούσματα κοροναϊού στην Ιταλία αυξάνονται, ενώ την ίδια στιγμή και οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση λόγω έκτακτων μέτρων μεγεθύνονται.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,77% στις 859,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,74% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.156,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 5,10% στις 726,95 μονάδες.

Οι φόβοι για τις συνέπειες του κοροναϊού αυξάνονται μετά και τους 4 θανάτους που έχουν καταγραφεί στη γειτονική Ιταλία, με τις διεθνείς αγορές να βυθίζονται. Οι ανησυχίες έγκειται στις προεκτάσεις που μπορεί να έχουν τα μέτρα που λαμβάνονται στην οικονομία και στο εμπόριο, καθώς πολλές από τις δραστηριότητες έχουν ανασταλεί λόγω καραντίνας.

Τα κρούσματα στην Ιταλία ξεπερνούν πλέον τα 150 από μόλις 6 που ήταν την Παρασκευή, με τις αρχές να δυσκολεύονται να εξηγήσουν πώς η Ιταλία, από τρία μόλις κρούσματα του νέου κοροναϊού, εξελίχθηκε στο ευρωπαϊκό hotspot κρουσμάτων μέσα σε μόλις λίγες μέρες. Οι αρχές έχουν διατάξει να μπουν σε καραντίνα περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι.

Η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές δεν διαφέρει από αυτή του ΧΑ, με τον γερμανικό δείκτη DAX να υποχωρεί κατά 2,77%, τον δείκτη του Λονδίνου FTSE 100 να χάνει 2,17% και τον γαλλικό CAC 40 να σημειώνει πτώση 2,86%. Ο ισπανικός δείκτης κινείται πτωτικά κατά 2,54% και ο δείκτης του Μιλάνο επίσης υποχωρεί κατά 4,18%. Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν και τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας τη Δευτέρα, με εκείνο της Νότιας Κορέας να ηγείται των απωλειών.

Τώρα, σε τεχνικό επίπεδο, ο γενικός δείκτης έσπασε με χαρακτηριστική ευκολία τη ζώνη των 885 μονάδων, επίπεδο που ήταν και το μηνιαίο επίπεδο στήριξη. Παράλληλα έχασε και τις 861 μονάδες, μπαίνοντας σε αχαρτογράφητα ύδατα, όπως και ο FTSE 25, ο οποίος έχασε εν ριπή οφθαλμού τις 2.212 και τις 2.170 μονάδες.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες σε Aegean, Πειραιώς, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ ξεπερνούν το 6%, ενώ άνω του 5% είναι η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank και Alpha Bank, με τις δύο τελευταίες μάλιστα να έχουν βρεθεί ακόμη και στο -10%. Οι απώλειες σε Jumbo, Εθνική, Μυτιληναίο και Λάμδα ξεπερνούν το 4% και εκείνες σε ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντη και Coca Cola το 3%.

Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, Motor Oil και ΟΤΕ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, με τον Φουρλή να είναι στο -1,61% και τον Titan στο -0,46%.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα