«Καρφιά» Ενρία για Deutsche Bank – Commerzbank

Κριτική κατά της δημιουργίας εθνικών ή ευρωπαϊκών «πρωταθλητών» έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους, ασκεί ο κορυφαίος οικονομικός επόπτης της ευρωζώνης, θέτοντας ενδεχομένως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε πορεία σύγκρουσης με τις προσπάθειες του Βερολίνου να προστατεύσει τον τραπεζικό κλάδο του, μέσω της συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας.

Μιλώντας στους Financial Times, όπως μεταδίδει το euro2day.gr, ο Αντρέα Ενρία, στην πρώτη του συνέντευξη αφότου ανέλαβε την προεδρία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), σημείωσε: «Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η ιδέα των εθνικών ή των ευρωπαϊκών πρωταθλητών. Ιδιαίτερα όταν είσαι εποπτική αρχή, δεν πρέπει να προωθείς οποιαδήποτε διαρθρωτικό αποτέλεσμα».

Ο Ενρία αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τη συγκεκριμένη πιθανή συγχώνευση των Deutsche Bank και Commerzbank, σε ευθυγράμμιση με την πολιτική του SSM, σύμφωνα με την οποία δεν γίνονται σχόλια για μεμονωμένες τράπεζες.

Η συνέντευξή του στους FT δόθηκε πριν επιβεβαιωθούν οι συνομιλίες για πιθανή συγχώνευση των δύο τραπεζών, ενώ δεν είπε κάτι για το πώς θα διαχειριζόταν το ντιλ η εποπτική αρχή.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συμφωνία που μας προτείνεται και η βιωσιμότητα του πρότζεκτ», δήλωσε στον Financial Times την περασμένη Τετάρτη. «Η δυνατότητα να υπάρχει μία τράπεζα που είναι ισχυρή, με καλή κεφαλαιακή θέση και είναι σε θέση να αποφέρει κέρδη και να σέβεται μεσοπρόθεσμα τις τυπικές απαιτήσεις, τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας, αυτά είναι που εξετάζουμε».

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε λιγότερο κρίσιμη κατάσταση από ό,τι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τις αμερικανικές και τις ασιατικές επενδυτικές τράπεζες, όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση.

Αν και ο Ενρία δήλωσε ότι «είναι ένα πρόβλημα» που οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θεωρούνται «ελκυστικές επενδυτικές προτάσεις», επέμεινε ότι ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της περιοχής πρέπει να παραμείνει ανοικτός στον ανταγωνισμό.

«Θέλετε να έχετε μια αγορά που είναι ανοιχτή, έτσι ώστε αν υπάρχουν ξένες τράπεζες, ξένοι επενδυτές και φέρουν την εμπειρία τους, το κεφάλαιό τους στη δικαιοδοσία σας, να είναι ευπρόσδεκτοι», είπε ο Ενρία.

Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι αναμένει πως επτά ακόμη μεγάλες τράπεζες και 17 μικρότερα ιδρύματα θα υπόκεινται στην εποπτεία του SSM, καθώς οι τράπεζες μεταφέρονται από το Λονδίνο μετά το Brexit. Αναμένεται ότι θα προσθέσουν περίπου 6% στα 21,2 τρισ. ευρώ assets που είναι υπό την επίβλεψη του SSM.

Ο SSΜ ήδη έχει την εποπτεία των 117 μεγαλύτερων τραπεζών της περιοχής. «Ζητάμε από τις τράπεζες να μας παρέχουν τα μοντέλα τους για το πώς θα μεταφέρουν σταδιακά τα assets από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ευρωζώνη και αναμένουμε περίπου 1,2 τρισ. να μεταφερθούν στην εποπτεία του SSM.

Ο Ενρία αντιμετωπίζει την κριτική του χρηματοπιστωτικού κλάδου για την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, λέγοντας ότι «οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιβάλλον επιτοκίου» και ότι τα φθηνά κόστη δανεισμού έχουν κερδίσει χρόνο για την περιοχή στη διαχείριση του μεγάλου αποθέματος κόκκινων δανείων.

«Σε κάποιο βαθμό χαίρομαι που εξακολουθούμε να έχουμε αυτό το παράθυρο, για να αφήσουμε περισσότερο χώρο για προσαρμογές», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα