Καλπάζει ο χρυσός σε νέα ιστορικά υψηλά

Συνεχίζεται το ράλι του χρυσού που έφτασε σε νέα ιστορικά υψηλά καθώς δέχεται σημαντική ώθηση από τις προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ αλλά και από τις γεωπολιτικές ανησυχίες που καθιστούν το πολύτιμο μέταλλο ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Σε αυτό το κλίμα, οι τιμές spot του χρυσού αυξάνονται κατά 1,23% στα 2.259,60 δολάρια ανά ουγγιά ενώ το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου ενισχύεται κατά 1,88% στα 2,280,40 δολάρια ανά ουγγιά που αποτελεί νέα ιστορικό υψηλό.

Η απουσία ανοδικών εκπλήξεων στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ουσιαστικά ανοίγουν τον δρόμο στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ για μείωση των επιτοκίων, με τον δομικό πληθωρισμό να φτάνουν στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών.

Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ωστόσο, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία στοιχεία βρίσκονται “στη γραμμή όσων θα θέλαμε να δούμε”, σηματοδοτώντας ότι η μείωση επιτοκίων του Ιουνίου βρίσκεται στο τραπέζι.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές η μείωση των επιτοκίων ευνοεί την επιλογή του χρυσού καθώς πλέον τα χαμηλότερα επιτόκια δεν αποτελούν κερδοφόρες επιλογές.

Ο χρυσός κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σε περισσότερα από τρία χρόνια τον Μάρτιο, μετά από ένα αιχμηρό ράλι που τροφοδοτήθηκε από στοιχήματα μείωσης επιτοκίων, ισχυρή ζήτηση για ασφαλή καταφύγια και αγορές από την κεντρική τράπεζα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα