Καλαμάτα: Σε πλήρη λειτουργία η τρίτη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Πελοπόννησο

Εγκαίνια της νέας κεντρικής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται η τρίτη μονάδα απορριμμάτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο. Πρόκειται για τη μονάδα στη Μεσσηνία, στην περιοχή Καλλιρόη, που ολοκληρώνει τις εργασίες κατασκευής συνολικά τριών μονάδων που θα καλύψουν τις ανάγκες όλης της Περιφέρειας.

Όπως τόνισε ο κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, διευθυντής έργων απορριμμάτων ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ” αρχίζει μία νέα εποχή για την Πελοπόννησο, αφήνουμε πίσω τις χωματερές, ενώ δημιουργούνται επιπλέον διακόσιες μόνιμες θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν με εργατικό δυναμικό της περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, συνολικά η περίοδος λειτουργίας θα είναι 26 έτη, ενώ έχει υπολογιστεί πως μέσω της σύμβασης θα δημιουργηθούν 700 θέσεις εργασίας, ενώ στην περίοδο λειτουργίας υπολογίζονται σε 200 μόνιμες θέσεις, χωρίς να συνυπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις απασχόλησης στους τομείς των μεταφορών, της εμπορίας και της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα για την κατασκευή των τριών μονάδων υπεγράφησαν στις 29 Ιανουαρίου 2021. Μέσω της σύμβασης-ΣΔΙΤ κατασκευάστηκαν τρεις μονάδες επεξεργασίας (με ΧΥΤΥ) στις τοποθεσίες Παλαιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και πλέον και στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας) καθώς και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Νέα Κίο (Αργολίδα) και Σπαθοβούνι (Κορινθία), με την επιφύλαξη δημιουργίας περισσότερων σταθμών μελλοντικά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων.

Πρόκειται για -μέχρι σήμερα- το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, το οποίο υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, ενώ λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 152 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ. Με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις κείμενες και ευρωπαϊκές νομοθεσίες, ενισχύεται η προστασία του περιβάλλοντος και προβλέπεται βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών υγείας των πολιτών. Η υλοποίηση του έργου με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής επιλύει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με προφανή οφέλη στον Τουρισμό, την Εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική Γεωργία, που είναι στρατηγικός στόχος για τη χώρα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα