Κ. Σακελλαροπούλου: Το διακύβευμα είναι συνολικά το σύστημα αξιών της ΕΕ

Διακύβευμα συνολικά το σύστημα αξιών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και μιας χώρας της Ευρώπης που πίστευε στις αξίες αυτές, χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία κατά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη, όπως προς το παρόν δείχνει να είναι, μπροστά στις δυσκολίες των κυρώσεων.

Αναλυτικά κατά την έναρξη της συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η πρώτη τόσο σημαντική επίθεση εναντίον ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που νομίζαμε πια ότι αυτά τα θέματα λύθηκαν.

Ξέρουμε όλοι, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε ως μια οικονομική ένωση για τον χάλυβα και τον άνθρακα, όμως πολύ σύντομα εξελίχθηκε στη σημερινή της μορφή. Και αυτό που υπερασπιζόμαστε, η σημασία που της αποδίδουμε, είναι ακριβώς οι αξίες που υπερασπίζεται η Ευρώπη, η ελευθερία, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η ελευθερία της έκφρασης, τα δικαιώματα.

Νομίζω λοιπόν ότι το διακύβευμα αυτή την ώρα είναι συνολικά το σύστημα αξιών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και μιας χώρας της Ευρώπης που πίστευε στις αξίες αυτές. Ενδεχομένως αυτό υποκρύπτεται στην σύγκρουση που έχουμε. Και για αυτό η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη, όπως προς το παρόν δείχνει να είναι, μπροστά στις δυσκολίες των κυρώσεων. Είναι πολύ σημαντικό να έχει μια ενιαία φωνή η Ευρώπη, είναι αδυναμία της πράγματι ότι δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική, αυτό που τονίσατε για την στρατηγική αυτονομία είναι πολύ χρήσιμο να το δούμε.

Σκέφτομαι και αυτόν τον λαό. Κανείς δεν περίμενε να γίνει πρόσφυγας, ούτε είχε κανένα λόγο. Ο ουκρανικός λαός, που υποφέρει αυτή τη στιγμή, πραγματικά θα έπρεπε να έχει την ευκαιρία να μείνει στον τόπο του, και να μπορέσει να πειστεί η Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της, έτσι ώστε να λήξει αυτή η κρίση. Μακάρι να είναι αυτή η λύση και όχι τα επόμενα, τα οποία είπατε και τα οποία συμμερίζομαι βέβαια απολύτως. Αν υπάρξει προσφυγικό κύμα, οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να στηριχθούν, όπως και τα κράτη μέλη που θα τους δεχτούν. Και τα κράτη μέλη θα έλεγα επίσης ότι θα πρέπει να αφήσουν – και εκεί εντείνονται οι προσπάθειες όλων μας – τα επιμέρους οικονομικά τους συμφέροντα μπροστά στην ανάγκη να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες. Αυτό θεωρώ το πιο κρίσιμο αυτή την ώρα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα