Κ. Νοτοπούλου: Η Θεσσαλονίκη θα προχωρήσει ή θα επιστρέψει;

“Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στους δρόμους που άνοιξε η διοίκηση Μπουτάρη και θα ανοίξουμε νέους δικούς μας δρόμους”, τονίζει μεταξύ άλλων σε σενέντευξή της η Κατερίνα Νοτοπούλου στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στον Ιάσονα Μπάντιο.

Αναλυτικά η συνέντευξη: 

«Πρόοδος ή συντήρηση». Πρόκειται για υπαρκτό δίλημμα ή για ένα επικοινωνιακό σύνθημα;

Εξαρτάται. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι «συντήρηση» να κρατήσουμε δημόσια την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκη και ότι θα είναι «πρόοδος» να δώσει ο δήμος άουτσόρινγκ την αποκομιδή των απορριμμάτων. Ότι είναι «συντήρηση» η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και «πρόοδος» οι εργολαβικές εργασιακές σχέσεις και η… ενοικίαση εργαζομένων. Εμείς αυτό που πιστεύουμε είναι ότι οι ψηφοφόροι στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης θα βρεθούν μπροστά σε μία κρίσιμη επιλογή πάνω από τις κάλπες: Η Θεσσαλονίκη θα προχωρήσει ή θα επιστρέψει; Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στους δρόμους που άνοιξε η διοίκηση Μπουτάρη και θα ανοίξουμε νέους δικούς μας δρόμους, ή θα βρεθούν στη διοίκηση του δήμου αυτοί που θέλουν να πιάσουν την… καλή δουλειά από εκεί ακριβώς που την άφησε η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου το 2010; Από όπου και να το δούμε αυτό δεν είναι κάποιο επικοινωνιακό σύνθημα.

Διαμορφώνεται και με δική σας επιλογή ένα δίπολο ανάμεσα σε εσάς και τον κ. Ταχιάο. Επιχειρείτε μια προβολή του κεντρικοπολιτικού δίπολου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ;

Για το αν είναι και δική μου επιλογή θα πρέπει να με βοηθήσετε λίγο γιατί δεν θυμάμαι να έχω πει κάτι σχετικό. Ο κ. Ταχιάος ήταν αυτός που δήλωσε, ξανά και ξανά μάλιστα, ότι αντίπαλος του σε αυτές τις δημοτικές εκλογές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανολογώ πως ήθελε να πει πως αντίπαλός του είναι οι πολιτικές δυνάμεις που δίνουν τη μάχη ώστε να μην μετατρέψει την πόλη της Θεσσαλονίκης σε πεδίο άσκησης νεοφιλελεύθερων και νεοθατσερικών πολιτικών. Δικός μου αντίπαλος, αντίπαλος της προοδευτικής συμμαχίας που έχουμε οικοδομήσει στη «Θεσσαλονίκη Μαζί», είναι τα προβλήματα αυτών που ζούνε σε αυτή την πόλη. Μοιάζει κάπως κοινότοπο αλλά δεν είναι, είναι αυτό που θέλει η πόλη. Αυτός για εμάς είναι ο κοινός στόχος. Αν, προσωπικά, ήθελα να εμπλακώ στην κεντρική πολιτική αντιπαράθεση δεν θα βρισκόμουν σήμερα στον αυτοδιοικητικό αγώνα.

Σας κατηγορούν ότι είστε κομματική υποψηφιότητα. Τι τους απαντάτε;

Από κατηγορίες είναι αλήθεια ότι έχω κάνει μεγάλη… συλλογή. Μεταξύ των πολλών κατηγοριών που έχω δεχτεί, ορισμένες από αυτές είναι τουλάχιστον αισχρές, νομίζω πως αυτή που αφορά στην κομματική μου ταυτότητα είναι μάλλον η πιο… συμπαθητική. Ειδικά όταν την έχουν… εξαπολύσει εναντίον μου άνθρωποι που πριν μερικά χρόνια ποδοπάτησαν τον αυτοδιοικητικό αγώνα για να περάσουν άρον – άρον στην κεντρική πολιτική σκηνή, εκεί που δεν υπάρχουν… ανεξάρτητοι. Στην αρχή της προεκλογικής περιόδου υπήρχε ένας υποψήφιος δήμαρχος που μιλούσε συνέχεια και το πόσο κομματική είναι η υποψηφιότητά μου και το πόσο ανεξάρτητη ήταν η δική του. Φυσικά η δική του υποψηφιότητα έγινε… ανεξάρτητη γιατί δεν τον στήριξε το κόμμα με το οποίο ήταν υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Έχετε υπάρξει μέλος της σημερινής κυβέρνησης. Πώς θα λειτουργούσατε ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης με μια κυβέρνηση με διαφορετικό πολιτικό πρόσημο;

Υπήρξα μέλος της κυβέρνησης, υπήρξα και επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και δεν πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί κάποιος ή κάποια που να πει ότι η Νοτοπούλου έριξε την πόλη για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της κυβέρνησης. Είναι αλήθεια βέβαια ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ενδιαφερθεί, με έργα -γιατί με λόγια είχαμε μεγαλεία στο παρελθόν-, ουσιαστικά για τη Θεσσαλονίκη. Αυτό, το ουσιαστικό ενδιαφέρον ή η απουσία του, θα καθορίσει τη στάση μου από τη θέση της δημάρχου της Θεσσαλονίκης απέναντι στην οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Επιχειρήθηκε προ μηνών η ενιαία εκλογική παρουσία του χώρου της κεντροαριστεράς, χωρίς αποτέλεσμα. Είναι πολιτικοί οι λόγοι που δεν καρποφόρησε η προσπάθεια ή κανένας δεν θέλησε να αφήσει τον ρόλο και την αίγλη του υποψήφιου δημάρχου;

Έχει περάσει κάποιος καιρός από αυτή την προσπάθεια και σήμερα βρισκόμαστε σε ένα πολύ διαφορετικό σημείο. Η «Θεσσαλονίκη Μαζί» είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί την προοδευτική δύναμη για τον πρώτο γύρο των εκλογών και αυτό γιατί μόνο αυτή εξασφαλίζει ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα έχουν την προοδευτική επιλογή στον δεύτερο γύρο. Τώρα αν κάποιοι, «κεντροαριστεροί» όπως λέτε, θέλουν να παραδώσουν τον δήμο στο καθεστώς της δεξιάς που διοίκησε την πόλη για 25 χρόνια, νομίζω ότι είναι νωρίς για να μιλήσουμε.

Ο «Κλεισθένης» ενίσχυσε την τοπική αυτοδιοίκηση ή απλά δημιούργησε ένα σκηνικό πολυδιάσπασης; Οι 22 συνδυασμοί στον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι αριθμός ρεκόρ. Θα μπορέσει να σχηματιστεί πλειοψηφία τον ερχόμενο Σεπτέμβρη;

Το ότι υπάρχουν για τον δήμο Θεσσαλονίκης πολλοί συνδυασμοί και πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι– μόνο μία υποψήφια δήμαρχος όμως… – έχει μάλλον να κάνει με κάποια συστήματα που λειτούργησαν στο παρελθόν και τώρα δεν λειτουργούν. Σε ό,τι αφορά τον «Κλεισθένη» η δική μας παράταξη, η δική μας αντίληψη είναι υπέρ της απλής αναλογικής. Στη δική μας αντίληψη η δήμαρχος ή ο δήμαρχος δεν είναι τοπική αρχόντισσα ή τοπικός άρχοντας. Στη δική μας αντίληψη ο διάλογος, οι συνθέσεις, οι συμφωνίες πάνω σε κοινούς στόχους, η κουλτούρα που βάζει σε προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών, δεν είναι προβλήματα, δεν είναι… μπελάδες. Είναι η δημοκρατία στον βασικό της πυρήνα, την αυτοδιοίκηση. Και ναι φυσικά και θα σχηματίσουμε πλειοψηφία.

Ανθυποψήφιος σας κατήγγειλε «κλοπή» υποψήφιων δημοτικών συμβούλων λίγο πριν την κατάθεση των συνδυασμών στο Πρωτοδικείο, φωτογραφίζοντας και εσάς. Πρόκειται για ώριμες «μεταγραφές» ή για βεβιασμένες κινήσεις; Πώς θα αντιδρούσατε εσείς αν κάποιος υποψήφιος σας έφευγε στο παρά πέντε σε άλλη παράταξη;

Από όσο ξέρω δεν έφυγε κανείς από τη «Θεσσαλονίκη Μαζί» και μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπάθησα να διευρύνω το ψηφοδέλτιο μας ακριβώς για να είναι πιο ισχυρή η προοδευτική επιλογή στον πρώτο  γύρο των εκλογών και να αποδειχτεί νικηφόρα στον δεύτερο. Η ενίσχυση του ψηφοδελτίου της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» από υποψήφιους και υποψήφιες που στην αρχή αυτής της διαδρομής ήταν μαζί με άλλες παρατάξεις προφανώς δεν ήταν κάποιου είδους «κλοπή» και αυτό γιατί η αφετηρία ήταν κοινή. Ήταν η αγωνία για το κοινό καλό, για την προοδευτική συνέχεια και είμαι βέβαιη ότι και ο… καταγγέλλων συμφωνεί μαζί μου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα