Κ. Μητσοτάκης: Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά με τον Ερντογάν

«Θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με συνεργάτες του εν όψει της αυριανής συνάντησης του στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος νωρίτερα σήμερα δήλωσε πως «ό,τι κι αν κάνει η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος, δεν θα επηρεαστεί η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη».

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν αιτήματος της Τουρκικής πλευράς, αύριο 4 Δεκεμβρίου 2019 (14:30μμ ώρα Λονδίνου, δηλαδή 16:30 ώρα Ελλάδας), θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Μητσοτάκη- Ερντογάν, στην οποία θα είναι παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση, εκτιμούν από το κυβερνητικό επιτελείο. Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος η θέση της ελληνικής πλευράς είναι ξεκάθαρη: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών – όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Σχετικά Νέα