Κ. Μητσοτάκης: Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν θα επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό

Ως «αιμοδότης» του τουρισμού χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την ιδιωτική πρωτοβουλία μιλώντας μεταξύ άλλων για την πορεία του τουρισμού στην χώρα μας, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Greece Talks, ο Ρόλος του Τουρισμού στο Μέλλον της Ελλάδας», στο οποίο επίσης συμμετέχουν οι Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος της T.E.MEΣ ΑΕ, Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της AEGEAN και Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία – ο οποίος δυστυχώς κλείνει σε λίγο δύο χρόνια – δεν είχε ουσιαστικές επιπτώσεις στον τουρισμό μας, διαχειριστήκαμε σχετικά άνετα την απώλεια επισκεπτών από την Ρωσία και το ίδιο θέλω να ελπίζω πως το ίδιο θα συμβεί και με την ανάφλεξη των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον ελληνικό τουρισμό «εξαιρετικά ανθεκτικό» θυμίζοντας ακόμη και την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. «Ο τουρισμός είναι μία ανάγκη των ανθρώπων να ταξιδεύουν» ανέφερε, σημειώνοντας πως «οι μοναδικές εμπειρίες του ελληνικού τουρισμού είναι εκείνες που μπορεί να μας διαφοροποιήσουν και να αποτελέσουν το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «είναι λάθος να μετράμε την επιτυχία μόνο με τον αριθμό των επισκεπτών» γιατί αυτό που θα πρέπει να ενδιαφέρει πρωτίστως είναι το οικονομικό αποτύπωμα, αφού όπως τόνισε η περιβαλλοντική επιβάρυνση του κάθε επισκέπτη είναι η ίδια, άρα στόχος είναι οι επισκέπτες οι οποίοι μπορούν να δαπανήσουν περισσότερο από το διαθέσιμο εισόδημά τους στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ελληνικός τουρισμός θα πρέπει να πληροί τα υψηλότερα επίπεδα βιωσιμότητας. «Επιμένω πάρα πολύ ότι θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης, είπε πως «δεν είμαστε μόνο σε αυτόν τον κόσμο, και θα πρέπει α μας απασχολεί η ανταγωνιστικότητα σε όλες τις πτυχές του τουρισμού. Ωστόσο είναι στρατηγική επιλογή να στοχεύσουμε στο υψηλό προϊόν». Παράλληλα σημείωσε πως είναι σημαντικό οι πιο ελκυστικοί προορισμοί να γίνουν προσβάσιμοι όλο και πιο νωρίς. «Δεν έρχονται πολλοί άνθρωποι πρωτίστως για τον πολιτισμό και αυτό είναι αναξιοποίητο κεφάλαιο», είπε και αναφέρθηκε ειδικά και στον χειμερινό τουρισμό λέγοντας πως είναι τεράστιο κεφάλαιο που παραμένει αναξιοποίητο.

Υπενθυμίζοντας το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα, είπε πως είναι σημαντικό να ακολουθηθεί το ίδιο παράδειγμα με τις ΗΠΑ και στην Κίνα και την Ινδία με καθημερινές πτήσεις και θα πρέπει η χώρα μας να επενδύσει σε αυτό. «Ευκαιρίες θα υπάρχουν πολλές, μας απασχολεί η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα», τόνισε. Αυτό σημαίνει βέβαια, τόνισε πως αυτό σημαίνει συνεργασία και στα μικρά, «δείχνοντας» και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα