Κ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη από την ΕΕ – Οι διακινητές δρουν με την ανοχή της Τουρκίας

Σε συζήτηση στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου για τη μετανάστευση με θέμα “Resetting Migration: Moving Toward Opportunities” συμμετείχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα ως χώρα της πρώτης γραμμής είναι προσηλωμένη στην προστασία των συνόρων της, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Είμαστε όμως και μια χώρα μεταναστών, έχουμε πολλούς Ελληνοαμερικανούς οι οποίοι έγιναν θερμά δεκτοί στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα το 2015 ήταν η χώρα όπου το 75% των μεταναστών που ήθελαν να φτάσουν στην Ευρώπη έμπαιναν από την Ελλάδα. Έχουμε μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος”, είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: “Και είχαμε διπλή αποστολή. Να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας αλλά και τα σύνορα της ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύουμε τα σύνορά μας που είναι και εξωτερικά της Ευρώπης και ως ευρωπαϊκή οικογένεια καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε κάποια ζητήματα αλλά ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις θετικές, όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις του πρόσφατου άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, επέμεινε πάντως ότι η ΕΕ οφείλει να επιτύχει μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στις χώρες πρώτες γραμμής και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους. “Ως χώρα πρώτης γραμμής είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε αλληλεγγύη από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων μας”, είπε χαρακτηριστικά.

“Η Τουρκία είναι ταυτόχρονα πρόβλημα και ευκαιρία”

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, με φόντο τις συμφωνίες της χώρας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές για την έλευση στην Ελλάδα συγκεκριμένου αριθμού οικονομικών μεταναστών εκπέμπει και ένα μήνυμα, ότι χώρες της ΕΕ είναι ανοιχτές στο μονοπάτι νόμιμης μετανάστευσης.

Σημείωσε, επίσης, πως η Τουρκία σε ό,τι αφορά στο ρόλο της στο Μεταναστευτικό αποτελεί ταυτόχρονα πρόβλημα και ευκαιρία, καθώς, όπως είπε, δεν έχει εκπληρώσει σε όλο της το εύρος τη συμφωνία ανάμεσα σε αυτήν και την ΕΕ το 2106 για το Μεταναστευτικό:

“Έχει στο έδαφός της 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και την ίδια ώρα οι διακινητές δουλεύουν συστηματικά από τις ακτές της Τουρκίας. δεν θα έλεγα με την υποστήριξή της αλλά σίγουρα με την ανοχή της”.

“Έχουμε μειώσει αισθητά τις ροές στη θάλασσα, το Λιμενικό μας έχει σώσει εκατοντάδες ζωές στο Αιγαίο” είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα θύμισε ότι όταν η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία υπήρχε μεγάλο πρόβλημα καθώς “υπήρχαν και χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες στο έδαφός μας και χιλιάδες που επιχειρούσαν να εισέλθουν. Ήταν ένα μη διαχειρίσιμο πρόβλημα” είπε και τόνισε ότι με τη βοήθεια της ΕΕ έγιναν νέες δομές και προχώρησαν οι αιτήσεις ασύλου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν νόμιμες οδοί για την έλευση των μεταναστών στις χώρες μας. “Τα χρήματα που ξοδεύουν οι απελπισμένοι άνθρωποι για να περάσουν παράνομα σε μια χώρα είναι πολλά και κάποιοι δεν τα έχουν κιόλας. Μακάρι να μπορούσα να απαντήσω σε αυτό το πρόβλημα αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε ως ΕΕ είναι να παρέχουμε νόμιμες οδούς σε αυτούς τους ανθρώπους.

Πρέπει να τους προσφέρουμε δουλειές σε πολλούς τομείς όπως π.χ. στον τουρισμό. Όχι μόνο σε αγροτικές εργασίες αλλά και σε οικοδομικές”.

Τόνισε επίσης την ανάγκη του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι “αυτό που γνωρίζουμε από την εμπειρία μας στην Ελλάδα είναι ότι η διαχείριση των συνόρων είναι μέρος της λύσης. Όχι μόνο ο φράχτης αλλά και άλλες εναλλακτικές. Και αν δεν πάρουμε αποφάσεις θα αντιμετωπίσουμε και μια νέα ανθρωπιστική κρίση. Γνωρίζοντας, ότι είναι δύσκολο να περάσουν οι άνθρωποι αυτοί θα το σκεφτούν διπλά να το προσπαθήσουν”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα