Κ. Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ έχει “επιπλέον χώρο” πριν από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει στον εαυτό της “επιπλέον χώρο” μεταξύ του προγραμματισμένου τερματισμού του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος αυτό το καλοκαίρι και της πρώτης αύξησης των επιτοκίων εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι επενδυτές αυξάνουν τα πονταρίσματα τους για αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη αφότου η Federal Reserve αύξησε το κόστος δανεισμού την Τετάρτη, σκληραίνοντας τη στάση της για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας και παρά την αβεβαιότητα που προκύπτει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν παγιδευτεί από την έκρηξη του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε το 5,9% στην ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα αφότου πέρασε στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Σε επανάληψη του μηνύματος της την προηγούμενη εβδομάδα, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οποιαδήποτε αύξηση του επιτόκιο της ΕΚΤ θα είναι σταδιακή και θα έρθει μόνο “λίγο καιρό” μετά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο θα πρέπει να έλθει στο γ΄ τρίμηνο του έτους, εάν δεν υπάρξει περαιτέρω αναταραχή στην οικονομία.

“Αυτό διατηρεί την παραδοσιακή μας λογική αλληλουχίας, αλλά επίσης μας δίνει επιπλέον χώρο εάν χρειαστεί αφότου σταματήσουμε να αγοράζουμε ομόλογα και προτού κάνουμε το επόμενο βήμα προς την εξομάλυνση”, δήλωσε σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη.

Οι αγορές χρήματος ανέμεναν αυξήσεις ύψους 50 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ μέχρι το τέλος αυτού του έτους, κάτι που θα το επαναφέρει στο μηδέν μετά από οκτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.

Η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επινοήσει νέα μέσα για να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική θα φτάσει σε όλες τις γωνιές της ευρωζώνης, ακόμη και αφού περιορίσει τις αγορές ομ ολίγων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα