Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα αναδείχθηκε σε ευχάριστη έκπληξη για την Ευρώπη

Την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην ελληνική οικονομία από το 2019, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιείται σήμερα (09/02) στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με τίτλο «Ο Δρόμος προς την Ανάκαμψη».

Ο Κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων, τον ρυθμό ανάπτυξης που ήταν μεταξύ των τελευταίων και σήμερα είναι τριπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και το γεγονός ότι η κυβέρνηση υλοποίησε το 50% των προεκλογικών της δεσμεύσεων ένα μήνα μετά τις εκλογές του 2023, χρονιά κατά την οποία υπερκαλύφθηκε ο στόχος για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού παρά τις έκτακτες δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές.

Όπως τόνισε, σημαντική είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια, που συνεπάγεται αύξηση των επενδύσεων και μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Μόνο για τον δανεισμό του 2024 το όφελος για τους φορολογούμενους από τη μείωση των τόκων φθάνει στα 850 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας.

Επίσης, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η μείωση των «κόκκινων δανείων» τόσο στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από 43-44% σε 7%, όσο και συνολικά στην οικονομία, από 98 σε 73 δισ. ευρώ, όπως και η αύξηση στα έσοδα του Δημοσίου κατά 9,2% το 2023 χωρίς αύξηση των φορολογικών συντελεστών, λόγω της ανάπτυξης και του περιορισμού της φοροδιαφυγής μεταξύ άλλων με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ενδεικτικά το κενό ΦΠΑ μειώθηκε από 23 % το 2018 στο 15% το 2023 και προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 9% το 2026.

Στη συνέχεια, σημείωσε τη σημαντικότητα της ολοκλήρωσης εννέα ιδιωτικοποιήσεων και συμβάσεων παραχώρησης μόλις σε επτά μήνες μετά τις εκλογές, που απέφεραν 5,7 δισ. στο Δημόσιο και πιστοποιούν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η αύξηση των καταθέσεων κατά 50 δισ. ευρώ από το 2019 μέχρι σήμερα, το 70% των οποίων προέρχεται από τις καταθέσεις των νοικοκυριών. «Αυτό αποτελεί απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η ανάπτυξη αφορά μόνο λίγους», ανέφερε.

Συμπλήρωσε, ότι η μείωση της ανεργίας από 17,5% το 2019 σε 9,2% σε συνδυασμό με την αύξηση τόσο κατώτατου όσο και του μέσου μισθού κατά 20%, καθώς και η αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων σε 307.000 το 2023 από 109.000 το 2013, πιστοποιούν την αύξηση των εισοδημάτων.

Αναφερόμενος ειδικότερα στους ευρωπαϊκούς πόρους, ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε, ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε πρωταθλήτρια στην αξιοποίησή τους καθώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις απορρόφησης πόρων του ΕΣΠΑ ενώ κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη σε ποσοστό εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, ως ποσοστό του ΑΕΠ (8,1%).

«Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις αλλά από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να διαγράφουμε τα πάντα. Για το λόγο αυτό άλλωστε η Νέα Δημοκρατία επανεξελέγη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι και πάλι πρωθυπουργός. Αποστολή μας είναι να ανεβάσουμε την Ελλάδα ψηλότερα και θα το καταφέρουμε».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα