Κ. Χατζηδάκης: Η ανεργία μειώθηκε 5,1% την τελευταία τριετία

Στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην αγορά εργασίας και τις παρεμβάσεις για να αρθούν οι αποκλεισμοί αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης από το Olympia Forum III, που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «Πατρίς». Ανοίγοντας τον κύκλο της συζήτησης για την πορεία προς μια αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς, που συντόνισε ο Σωτήρης Μπέσκος, εκδότης-δημοσιογράφος του Dnews, ο κ. Χατζηδάκης αναλύοντας τα στοιχεία υπογράμμισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η ανεργία μειώθηκε 5,1%, καθώς από το 17,5% τον Ιούλιο του 2019 υποχώρησε φέτος στο 12,4%. Υποστήριξε ότι με τον νέο νόμο «Δουλειές ξανά» θα υπάρξει πιο σύγχρονη και δίκαιη επιδοματική πολιτική, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας προχωράει κανονικά. Ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε επίσης ότι η ελληνική οικονομία αντέχει στους κλυδωνισμούς από την πανδημική και ενεργειακή κρίση, καταγράφοντας σημαντική αύξηση των εξαγωγών, των επενδύσεων και του ΑΕΠ.

Στις πολύ μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και στις ακόμα περισσότερες που έρχονται αναφέρθηκε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της ΔΥΠΑ. Βασική προτεραιότητα, είπε, είναι η ταχύτερη ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, ενώ υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της διά βίου μάθησης επισημαίνοντας τα στοχευμένα προγράμματα στα οποία θα επενδύσει το επόμενο διάστημα η ΔΥΠΑ.

Από την πλευρά της, η Renata Lemos, ανώτερη οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα, τόνισε ότι η εκπαίδευση μπορεί να προσφέρει τις κατάλληλες δεξιότητες στους φοιτητές, γι’ αυτό και χρειάζεται να βελτιωθεί το μάνατζμεντ των δημοσίων πανεπιστημίων. Αναφέρθηκε επίσης σ’ ένα πρότζεκτ που «τρέχουν» πιλοτικά η Παγκόσμια Τράπεζα και η ΔΥΠΑ για τη σχολική διαρροή, με στόχο να βελτιώσει την κατάσταση σε ΕΠΑΛ και σχολές μαθητείας και να περιοριστεί ο αριθμός των μαθητών που εγκαταλείπει το σχολείο.

Τέλος, η Karen Maguire, επικεφαλής Απασχόλησης, Δεξιοτήτων & Κοινωνικής Καινοτομίας του ΟΟΣΑ, εξέφρασε ανησυχίες για απώλειες θέσεων εργασίας σε ενεργοβόρους τομείς και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το υψηλό κόστος ενέργειας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα