

Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ αύξησε τα επιτόκια της σήμερα κατά 50 μονάδες βάσης, το περισσότερο σε πάνω από μια δεκαετία, υιοθετώντας ταυτόχρονα αυστηρότερο τόνο για τις επόμενες κινήσεις της καθώς εντείνει τις προσπάθειες της να θέσει υπό έλεγχο τον ξέφρενο πληθωρισμό.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 1,25% από 0,75% επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων και η μεγαλύτερη από το 2011.
“Η ισραηλινή οικονομία καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη η οποία συνοδεύεται από σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και ενίσχυση του πληθωρισμού”, αναφέρει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Η Επιτροπή αφαίρεση από την ανακοίνωση της την πρόβλεψη για μια “σταδιακή” διαδικασία στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, υιοθετώντας πιο επιθετικό τόνο για τις επόμενες κινήσεις της.
Η απόφαση της Τράπεζας του Ισραήλ να ανεβάσει ταχύτητα για να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού ακολουθεί ανάλογες κινήσεις και άλλων κεντρικών τραπεζών σε αυτό που ενδεχομένως να συνιστά την επιθετικότερη νομισματική σύσφιξη σε παγκόσμιο επίπεδο από την δεκαετία του 1980. Η αμερικανική Federal Reserve τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της από το 1994, κάτι που υποχρέωσε και άλλες κεντρικές τράπεζες να σπεύσουν να την ακολουθήσουν.
Σχετικά Νέα
Jerusalem Post: «Φρένο» από τις ΗΠΑ στα σχέδια του Ισραήλ για την τελική χερσαία επιχείρηση στη Γάζα
Αρχίζει η τελευταία φάση της επίθεσης στη Γάζα, προαναγγέλλουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενα στην.
Νέα Υόρκη: Χειροπέδες σε ζευγάρι για απαγωγή, ομηρεία και βασανιστήρια ενός 28χρονου για κρυπτονομίσματα
Ένας 28χρονος Ιταλός υποστηρίζει ότι τον κρατούσαν αιχμάλωτο και τον βασάνιζαν για να του.
Οι στρατιωτικοί ηγέτες του Ισραήλ δεν «υπακούνε μόνο σε εντολές»
Gideon Levy HAARETZ 22 Μαΐου 2025 https://www.haaretz.com/opinion/2025-05-22/ty-article-opinion/.premium/idf-brass-is-not-only-obeying-orders-it-could-have-stopped-the-gaza-massacre/00000196-f420-d06d-a5df-f5f1b63f0000 Παλαιστίνιοι σε σημείο διανομής τροφίμων στον προσφυγικό.
Ταγιάνι: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει σύντομα – Στόχος μια εκεχειρία με διαρκή και δίκαιη ειρήνη»
Τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία σχολίασε σήμερα (25.05.2025) ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο.