Ισραήλ: Θα απαντήσουμε στο Ιράν χωρίς να προκαλέσουμε ολοκληρωτικό πόλεμο

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συζήτησε μια σειρά επιλογών στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα, με πρόθεση να απαντήσει στο Ιράν για την επίθεσή του με drone και πυραύλους, αλλά χωρίς να προκαλέσει ολοκληρωτικό πόλεμο, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το κανάλι 12 του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Καναλιού, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αντεπιτεθεί “καθαρά και σθεναρά” με σκοπό να στείλει το μήνυμα ότι το Ισραήλ “δεν θα επιτρέψει να περάσει μια επίθεση αυτού του μεγέθους χωρίς αντίδραση”, αναφέρουν οι “Times of Israel”.

Η απάντηση φέρεται επίσης να έχει σχεδιαστεί ώστε να καταστήσει σαφές ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στους Ιρανούς να “καθιερώσουν μια νέα εξίσωση”. Αυτό φαίνεται να έρχεται σαν απάντηση στις τελευταίες προειδοποιήσεις του Ιράν ότι ισραηλινές επιθέσεις στο ιρανικό έδαφος – συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών του εγκαταστάσεων στο εξωτερικό – θα αντιμετωπίζονται στο εξής με αντίποινα στο ίδιο το Ισραήλ.

Αυτό είναι κάτι που φέρεται να διαμήνυσε και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ στον στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δηλώντας ότι “το Ισραήλ δεν θα δεχτεί μια εξίσωση στην οποία το Ιράν απαντά με μια άμεση επίθεση κάθε φορά που το Ισραήλ χτυπά στόχους στη Συρία”.

Το Κανάλι 12 ανέφερε πάντως ότι το Ισραήλ δεν θέλει η απάντησή του να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο ή να οδηγήσει σε διάλυση τον συνασπισμό που βοήθησε τη χώρα να αμυνθεί από την επίθεση του Ιράν. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ισραήλ σκοπεύει να συντονίσει τη δράση του με τις ΗΠΑ.

Στο τραπέζι και οι κυβερνοεπιθέσεις
Το Κανάλι 12 ανέφερε επίσης ότι το Πολεμικό Συμβούλιο συζήτησε διάφορες επιλογές αντιποίνων που θα ήταν “οδυνηρές”, αλλά επίσης θα έχουν στόχο να αποφευχθεί μια κλιμάκωση.

Ορισμένες από τις επιλογές στο τραπέζι περιλαμβάνουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με δημοσίευμα Wall Street Journal. Αυτό ενδεχομένως να περιλαμβάνει “στοχευμένες επιθέσεις σε βασικούς κρατικούς ιστότοπους, όπως η ιρανική πετρελαϊκή υποδομή”.

Επιθέσεις σε προσωπικό και υποδομές που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή σε έναν από τους πληρεξούσιους της Τεχεράνης στην περιοχή —συμπεριλαμβανομένης της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς, της Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο και των Χούτι στην Υεμένη— είναι άλλες πιθανές απαντήσεις, σύμφωνα με αναλυτές που αναφέρονται στην έκθεση.

Οι αναλυτές είπαν επίσης ότι ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα ήταν “απίθανο” καθώς για μια τέτοια επιχείρηση θα χρειαστεί αμερικανική υποστήριξη και χρηματοδότηση.

Η Wall Street Journal αναφέρει πάντως ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν πως το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ θα καταφέρουν να ξεφύγουν από αυτόν τον κύκλο έντασης, καθώς αμφότεροι θα μπορέσουν να δηλώσουν νικητές σε βαθμό τέτοιο ώστε να τους δοθεί μια έξοδος για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν “επιδιώκουν κλιμάκωση”

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν “επιδιώκουν κλιμάκωση”, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ απέναντι στις επιθέσεις της Τεχεράνης.

“Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση αλλά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και να προστατεύουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή”, τόνισε ο Μπλίνκεν κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράκ, Μοχαμάντ Αλί Ταμίμ.

“Νομίζω ότι αυτό το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται να αμυνθεί μόνο του όταν είναι θύμα επιθετικότητας…”, δήλωσε, καταδικάζοντας την ιρανική επίθεση ως “πρωτοφανή σε εύρος και μέγεθος”, η πρώτη ευθεία επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα