

Οι ισπανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι τα θύματα από τις φονικές πλημμύρες στην κοινότητα της Βαλένθια έφτασαν τα 202. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τρεις θάνατοι στην Καστίγια-Λα Μάντσα και στην Ανδαλουσία.
Ο προηγούμενος απολογισμός της Πέμπτης, ανέφερε 155 θανάτους στη Βαλένθια. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων και την αποκατάσταση σπιτιών, δρόμων και υποδομών.
Από το πρωί, σήμερα Παρασκευή, 500 επιπλέον στρατιώτες εντάχθηκαν στις επιχειρήσεις αναζήτησης αγνοουμένων, οι οποίοι προστέθηκαν στους 1.200 της ειδικής μονάδας που είχαν αναπτυχθεί σχεδόν από την αρχή.
«Φρικτή τραγωδία»
Η υπουργός Αμυνας υποσχέθηκε ότι «όλοι όσοι είναι απαραίτητοι» θα αξιοποιηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες σε μία κατάσταση που η ίδια χαρακτήρισε «φρικτή τραγωδία».
Εν τω μεταξύ, η κακοκαιρία συνεχίζεται στη χώρα προκαλώντας και πάλι έντονες βροχοπτώσεις τόσο στη Βαλένθια όσο και στη δυτική Ανδαλουσία.
Αρκετές περιοχές στις επαρχίες της Βαλένθια και αλλού, παραμένουν σε πορτοκαλί συναγερμό από την Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ στην Ανδαλουσία, η προειδοποίηση είναι κόκκινη για παράκτιες περιοχές.
Πρόκειται ήδη για τη χειρότερη καταστροφή που σχετίζεται με πλημμύρες στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας και ο αριθμός των νεκρών είναι πλέον ο υψηλότερος για χώρα στην Ευρώπη έπειτα από τις πλημμύρες που σκότωσαν 209 ανθρώπους στη Ρουμανία το 1970.
Προσωρινό νεκροτομείο σε συνεδριακό κέντρο
Ενδεικτικό των τραγικών στιγμών που βιώνει η περιοχή είναι το ότι Ισπανοί διασώστες αναγκάστηκαν να ανοίξουν προσωρινό νεκροτομείο σε συνεδριακό κέντρο την Παρασκευή, ενώ παράλληλα συνέχιζαν τη μάχη για να φτάσουν σε περιοχές που παρέμεναν αποκλεισμένες.
Επιπλέον, περίπου 75.000 σπίτια ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι πυροσβέστες αντλούσαν βενζίνη από αυτοκίνητα που είχαν εγκαταλειφθεί στις πλημμύρες για να θέσουν σε λειτουργία γεννήτριες.
«Πηγαίνουμε από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο ψάχνοντας για βενζίνη», ανέφερε πυροσβέστης που είχε ταξιδέψει στη Βαλένθια από τη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας για να βοηθήσει τις προσπάθειες διάσωσης, κρατώνταας άδεια μπουκάλια για να συλλέξει τη βενζίνη από τα αυτοκίνητα.
Ποσότητα νερού που κανονικά πέφτει σε έναν χρόνο έπεσε μέσα σε μόλις οκτώ ώρες το βράδυ της Τρίτης, καταστρέφοντας δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές και γέφυρες καθώς τα ποτάμια ξεχείλισαν, πλημμυρίζοντας κατοικημένες περιοχές.
Με πληροφορίες από Reuters, El Pais
Σχετικά Νέα
Η Ελλάδα γιορτάζει το Πάσχα με ψήσιμο οβελία σε κάθε άκρη της χώρας
Από νωρίς το πρωί, στήθηκαν οι ψησταριές για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία. Τιμώντας.
Ανάλυση CNN: Η στρατηγική του Πούτιν πίσω από την ξαφνική «πασχαλινή» εκεχειρία
Αν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας χρειάζονταν απόδειξη του άγριου κυνισμού της Μόσχας όσον αφορά.
Καιρός: Με υψηλές θερμοκρασίες το σούβλισμα του οβελία
Με καλοκαιρία, χαμηλές εντάσεις ανέμων και σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα γιορτάσουμε.
«Χρυσή βόμβα»: H Kίνα «κάθεται» σε κοίτασμα χρυσού 81 δισ. δολαρίων
Η ανακάλυψη του «μεγαλύτερου κοιτάσματος χρυσού στον κόσμο» θα μπορούσε να ανατρέψει πλήρως τις.