Ισπανία: Οι Podemos βρήκαν «σύμμαχο» για κοινή κάθοδο στις εκλογές

Το αριστερό κόμμα Podemos (Μπορούμε) σκοπεύει να κατέβει στις εκλογές του επόμενου μήνα με το κόμμα Sumar (Ενώνω, Προσθέτω) της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, δήλωσε σήμερα η γενική γραμματέας των Podemos Ιόνε Μπελάρα, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την καταχώριση των εκλογικών συνδυασμών.

Το Podemos, ο μικρότερος εταίρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον κυβερνώντα συνασπισμό, έχασε έδαφος στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στις 28 Μαΐου. Αν το Podemos και το Sumar κατέβαιναν ξεχωριστά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψήφος θα χωριζόταν και το κάθε ένα από αυτά θα κατέληγε με λιγότερες έδρες.

«Θα κατέβουμε στις βουλευτικές εκλογές μαζί με το Sumar, η απόφαση έχει ληφθεί», είπε σε ομιλία στα κεντρικά γραφεία αφού είχε ζητήσει από τη βάση του κόμματος να ψηφίσει για το θέμα αυτό.

Η Μπελάρα πρόσθεσε ωστόσο πως τα δύο κόμματα θα πρέπει να διευθετήσουν ακόμη κάποιες διαφωνίες, κυρίως την εναντίωση του Sumar στην υποψηφιότητα της νυν υπουργού Ισότητας Ιρένε Μοντέρο.

Η Μπελάρα δήλωσε πως το Podemos δεν θα δεχθεί ενδεχόμενο βέτο εναντίον «μιας συντρόφου που ώθησε πιο πέρα από οποιονδήποτε άλλον προηγουμένως τον φεμινιστικό μετασχηματισμό», προσθέτοντας πως το κόμμα της θα εξακολουθήσει να περιμένει προτού υπογράψει τα έγγραφα, που θα πρέπει να υποβληθούν πριν από τα μεσάνυχτα απόψε.

Η Μοντέρο επικρίθηκε σφόδρα για έναν νόμο που περιελάμβανε ένα «παραθυράκι» που επιτρέπει σε βιαστές να λάβουν ελαφρύτερες ποινές.

«Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το τελευταίο λεπτό για να καταχωρίσουμε τον συνασπισμό», είπε η Μπελάρα. «Η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σε πολύ σύντομο χρόνο αν υπάρχει η βούληση εκ μέρους της Γιολάντα».