Ισπανία – Μεσανατολικό: “Πραγματική γενοκτονία” χαρακτηρίζει τον πόλεμο στην Γάζα η Ισπανίδα υπ. Άμυνας

Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι μια “πραγματική γενοκτονία”, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ισπανίας επιδεινώνονται μετά την απόφαση της Μαδρίτης να αναγνωρίσει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις εις βάρος του κατηγορίες από τη Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) ότι διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, τονίζοντας ότι διεξάγει πόλεμο κατά της Χαμάς που επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η δήλωση της Ρόμπλες σε σημερινή συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση TVE έρχεται λίγες μέρες μετά από μια παρόμοια δήλωση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιολάντα Ντίαθ, την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε επίσης γενοκτονία τον πόλεμο στη Γάζα.

“Δεν μπορούμε να αγνοούμε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, που είναι μια πραγματική γενοκτονία”, δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας στη συνέντευξη της, κατά την οποία συζήτησε επίσης τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και συγκρούσεις στην Αφρική.

Η Ισπανία, μαζί με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 28 Μαΐου, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση από το Ισραήλ, το οποίο τόνισε ότι η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με “ανταμοιβή στην τρομοκρατία” και ανακάλεσε τους πρέσβεις του από τις τρεις πρωτεύουσες.

Η υπουργός τόνισε ότι η αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από τη Μαδρίτη δεν είναι μια κίνηση κατά του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι σχεδιάστηκε για να βοηθήσει “τον τερματισμό της βίας στη Γάζα”. “Αυτή κίνηση δεν είναι εναντίον κανενός, δεν είναι ενάντια στο ισραηλινό κράτος, δεν είναι εναντίον των Ισραηλινών, που είναι άνθρωποι που σεβόμαστε”, ανέφερε.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει σκοτώσει σχεδόν 36.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις αρχές υγείας της Γάζας, και έχει ισοπεδώσει μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα. Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη στρατιωτική επιχείρηση με στόχο να εξαλείψει τη Χαμάς μετά την επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμτιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και πάνω από 250 πιάστηκαν όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα