Ισπανία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη κατά της ερήμωσης της υπαίθρου

Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη για να διαμαρτυρηθούν για την ερήμωση των αγροτικών περιοχών της Ισπανίας, ένα πρόβλημα που έχει προσελκύσει την προσοχή των κομμάτων καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές.

Από τις 350 έδρες στην κάτω βουλή οι 101 αντιστοιχούν σε επαρχίες που εκλέγουν δύο με πέντε βουλευτές, αυτές δηλαδή με τον μικρότερο πληθυσμό που βρίσκονται στην κεντρική Ισπανία.

Όλα τα μεγάλα ισπανικά κόμματα έστειλαν αντιπροσωπεία στη σημερινή πορεία με στόχο να κερδίσουν τις ψήφους των πολιτών από τις επαρχίες αυτές, κλειδί για τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου.

Με την ονομασία «Εξέγερση της κενής Ισπανίας», η διαδήλωση διοργανώθηκε από τις οργανώσεις πολιτών «Η Τερουέλ υπάρχει» και «Σόρια Τώρα!», από τις δύο επαρχίες τις Ισπανίας που έχουν πληγεί περισσότερο από το φαινόμενο αυτό, την Τερουέλ στα ανατολικά και τη Σόρια βόρεια της Μαδρίτης.

Εκτός από τις δύο αυτές οργανώσεις δεκάδες ακόμη προερχόμενες από 23 επαρχίες συμμετείχαν στην κινητοποίηση, με τους διαδηλωτές να κρατούν πανό που έγραφαν: «Ισότητα για τα χωριά και τις πόλεις!» και «Η Ισπανία χρειάζεται την αγροτική ζωή».

Οι αρχές της Μαδρίτης ανακοίνωσαν ότι 50.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ οι διοργανωτές έκαναν λόγο για «περισσότερους από 100.000».

Η ισπανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι η πυκνότητα του πληθυσμού στο 48% όλων των δήμων της χώρας είναι μικρότερη από 12,5 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Το ποσοστό αυτό βάσει της ΕΕ θεωρείται πολύ χαμηλό. Χιλιάδες χωριά έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως, με πολλά από αυτά να πωλούνται.

Σε έκθεσή του που παρουσιάστηκε στις αρχές του 2018 το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο της Ισπανίας είχε καταμέτρησει περίπου 3.900 δήμους με λιγότερους από 500 κατοίκους, που αντιμετωπίζουν «αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης», εκ των οποίων σχεδόν 1.300 με λιγότερους από 100 κατοίκους, που διατρέχουν δηλαδή «ανώτατο κίνδυνο εξαφάνισης».

Οι επαρχίες Τερουέλ και Σόρια έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη μαζική αποχώρηση των κατοίκων τους. Σύμφωνα με την οργάνωση «Σόρια Τώρα!», οι 89.000 κάτοικοί της μπορούν να χωρέσουν στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Μπαρστελόνα. Ο συνολικός πληθυσμός της Ισπανίας είναι 46 εκατομμύρια.

Την Παρασκευή η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε στρατηγική 70 μέτρων για την αντιμετώπιση της ερήμωσης της υπαίθρου. Ωστόσο οι επικριτές της κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί απλώς να κερδίσει ψήφους ενόψει των εκλογών, στις οποίες οι ψήφοι των αγροτικών περιοχών έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο, Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα και Γεωργίας Λουίς Πλάνας, συμμετείχαν στη σημερινή πορεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα