Ισορροπία με μικρά κέρδη στο χρηματιστήριο Αθηνών

Τις στηρίξεις του αφενός για την ανάκτηση των 900 μονάδων και αφετέρου για να σπάσει το πτωτικό σερί αναζητά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας όμως και πάλι απέναντί του τις μεγάλες απώλειες της Coca Cola.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,05% στις 899,63 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 2,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.160,51 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,04% στις 559,04 μονάδες.

Το πτωτικό κανάλι στο οποίο έχει περιέλθει η μετοχή της Coca Cola έχει επηρεάσει την αγορά, καθώς είναι ο τίτλος με τη δεύτερη (πλέον) μεγαλύτερη στάθμιση στην αγορά. Μάλιστα, μετά το χθεσινό -3%, το οποίο επίσης επηρέασε το Χρηματιστήριο, σήμερα συνεχίζει με -2,49%, έχοντας για τα δεδομένα της υψηλό όγκο, αν και για τα δεδομένα της αγοράς αυτός παραμένει περιορισμένος.

Σε κάθε περίπτωση όμως η ζημία που κάνει στην αγορά μόνο αμελητέα δεν είναι, όταν μάλιστα οι αγοραστές επιχειρούν να παρέμβουν για να στηρίξουν τα επίπεδα των 900 μονάδων που δοκιμάζονται επί τριήμερο πλέον. Και αν αναλογιστεί κανείς και την “αδυναμία” που δείχνει το Χρηματιστήριο όταν ο Γενικός Δείκτης έχει το “9” μπροστά, τότε η βραχυπρόθεσμη τάση θολώνει, ελλείψει μάλιστα και ενός καταλύτη που θα μπορεί να δώσει ώθηση στους αγοραστές.

Θετική η εικόνα της οικονομίας
Αυτό πάντως που επισημαίνεται από αρκετούς εγχώριους αναλυτές είναι ότι η αγορά δεν στερείται ενός θετικού ορίζοντα στο μέτωπο της οικονομίας. Τουναντίον μάλιστα, όπως ανέφερε σήμερα και η Alpha Bank, η οποία επισήμανε ότι η ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, αφενός επιβεβαιώνει την ταχύτερη του αναμενομένου αποκατάσταση των απωλειών στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της πανδημίας και αφετέρου ενισχύει τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς δημιουργείται σημαντικός δημοσιονομικός χώρος για τον εξορθολογισμό της φορολογικής πολιτικής.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από τραπεζικούς κύκλους, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναθεωρήσει τον αρχικό στόχο των 15 δισ. ευρώ (νέες εκταμιεύσεις δανείων το 2021) σε άνω των 22-25 δισ. ευρώ, καθώς ήδη στο πρώτο εξάμηνο οι νέες εκταμιεύσεις έφτασαν τα 11,1 δισ. ευρώ. Παραδοσιακά τα δύο τελευταία τρίμηνα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, ενώ στην παρούσα φάση αναμένεται μεγαλύτερη λόγω της αναβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων που προγραμματίστηκαν για το β’ εξάμηνο, τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια και τη χρηματοδότηση των πρώτων έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή παρέχουν ένα σημαντικό ανάχωμα στην αγορά με τα άνω του 1% κέρδη τους, ενώ θετική, αλλά περιορισμένη, είναι η συμβολή των Εθνική, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Motor Oil, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, εκτός από το -2,49% της Coca Cola, η Aegean χάνει 1,51%, με τις ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, ΟΤΕ, Titan, Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή είναι οι Jumbo, Eurobank και ΑΔΜΗΕ.

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα