

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία υποδηλώνουν ότι τα ακροδεξιά κόμματα έχουν αυξήσει τη δημοφιλία τους, προκαλώντας μάλιστα και πολιτική κρίση και πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,62%, καθώς όλοι οι κλάδοι πλην εκείνου των ταξιδίων και της αναψυχής κινούνται πτωτικά. Οι μετοχές του κλάδου των κατασκευών ηγούνται των απωλειών με πτώση 1,5%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, “χάνει” 1,24%.
Ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,68%, o γαλλικός CAC 40 1,93%, υποχωρώντας σε χαμηλό τριμήνου, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 “χάνει” 0,49%.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,90%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 απώλειες 0,80%
Τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΕ δείχνουν ότι τα λαϊκιστικά, ακροδεξιά κόμματα θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο ισχύ στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής τα επόμενα πέντε χρόνια, μολονότι δεν κατάφεραν να επιτύχουν τον στόχο τους να καταστούν ρυθμιστές της επόμενης πλειοψηφικής συμμαχίας στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το εκλογικό σήριαλ στην ΕΕ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου (σύστημα δύο γύρων), αφότου η κεντρώα συμμαχία του υπέστη βαριά ήττα από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.
Οι γαλλικές τράπεζες υποχωρούν απότομα μετά το πολιτικό σοκ, με την BNP Paribas και τη Societe Generale να ηγούνται των απωλειών του Stoxx 600, υποχωρώντας κατά 3,8% και 5,5% έκαστη.
Οι επενδυτές στη Γηραιά Ήπειρο στρέφουν επίσης το βλέμμα τους στα επόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη, καθώς και στην επόμενη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της χώρας, Federal Reserve. Mια ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή αποκάλυψε ότι οι προσλήψεις και η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκαν τον Μάιο.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη ενισχύει το αφήγημα ότι η Fed δεν χρειάζεται να βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια. Οι traders δεν αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη συνεδρίαση του Ιουλίου.
Σχετικά Νέα
Στο «κόκκινο» η Wall Street: Σημαντικές απώλειες με φόντο την επίθεση Τραμπ στον Πάουελ
Υποχωρούν εκ νέου τη Δευτέρα όλοι οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι.
Απώλειες άνω του 2% για το πετρέλαιο, εν μέσω μηνυμάτων για πρόοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν
“Βουτιά” άνω του 2% γνώρισε το πετρέλαιο, εν μέσω ενδείξεων προόδου στις συνομιλίες μεταξύ.
Σε νέα ιστορικά υψηλά “εκτοξεύθηκε” ο χρυσός, πάνω από τα 3.400 δολάρια
Πάνω από τα 3.400 δολάρια “σκαρφάλωσε” ο χρυσός, φθάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς.
Bloomberg: Πιθανές συνομιλίες ΗΠΑ με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους την Τετάρτη
Συνομιλίες θα πραγματοποιήσει πιθανόν η Ουάσινγκτον, την Τετάρτη στο Λονδίνο, με Ουκρανούς και Ευρωπαίους.