Ισχυρή καθοδική τάση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,01% στις 948,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,98% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.291,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,64% στις 652,38 μονάδες.

Αν και οι αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο παραμένουν σε πολύ ελκυστικά επίπεδα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να λάβει μεγάλο μερίδιο από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε αναζήτηση άλλων θέσεων που δεν θα επηρεαστούν τόσο πολύ από την κυοφορούμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Έτσι, το θετικό σενάριο είναι το Χρηματιστήριο να κρατήσει τα επίπεδα κόντρα στους κλυδωνισμούς που προκαλεί το rotation που παρατηρείται παγκοσμίως, ή και να προσελκύσει κάποια κεφάλαια που μπορεί να μην κάνουν την ανοδική διαφορά, αλλά θα λειτουργήσουν ως άμυνες σε δύσκολες ημέρες, σαν τη σημερινή.

Στέρεες βάσεις
Στα της Λ. Αθηνών πάντως, σε αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές είναι ότι το Χρηματιστήριο έχει ήδη εμφανίσει σχηματισμούς που μπορεί να αποβούν ιδιαιτέρως χρήσιμοι σε δύσκολες περιόδους. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, η αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη σε νέο υψηλό 85 μηνών είναι πλήρως αποδεκτή και χωρίς αστερίσκους, καθώς στα απανταχού Χρηματιστήρια “οι τιμές μιλούν”. Στα θετικά της αγοράς, εκτιμούμε, η σταδιακή απαγκίστρωσή της από τον βαρύδεικτο τραπεζικό κλάδο, όπως αυτός τελικά αποτιμήθηκε από τους επενδυτές την τελευταία δωδεκαετία, και η μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε άλλους κλάδους.

Σε επίπεδο επιμέρους τίτλων οι οποίοι καταγράφουν ιστορικά ή πολυετή υψηλά, φυσικά και αξίζει ερμηνείας το εκάστοτε θεμελιώδες στόρι. Ταυτόχρονα απαιτείται επαγρύπνηση στην περίπτωση μετοχών το πρόσφατο ράλι και η εμπορευσιμότητα των οποίων δεν επιτρέπουν ανάληψη “υπερβολικού” ρίσκου, προειδοποιεί επίσης ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 2,32%, με τις ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Motor Oil, Titan, Λάμδα, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Πειραιώς, ΟΛΠ, Aegean και Quest να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 1%.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Σαράντης, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με κανέναν τίτλο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση να μην καταφέρνει να διαφοροποιηθεί από το αρνητικό κλίμα.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα