Ισχυρή άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με διαθέσεις διατήρησης του χθεσινού ανοδικού ξεσπάσματος κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, και με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 630 μονάδες, τη στιγμή που το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι επίσης θετικό, με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν κέρδη άνω του 1%. Στο Χ.Α οι τράπεζες, οι οποίες και αποτελούν σημαντική κινητήρια δύναμη της αγοράς, ενισχύουν τα χθεσινά ισχυρά τους κέρδη που ξεπέρασαν το 7%, ενώ απόλυτα θετική είναι εικόνα στα υπόλοιπα blue chips με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Αν και το κλίμα που επικρατούσε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές δεν ευνοούσε το ελληνικό χρηματιστήριο, ωστόσο επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τις τράπεζες µε απώλειες πάνω από 15% και το δείκτη κάτω από τις 300 µμονάδες ήταν αρκετά δεδομένα για να φανούν τα αντανακλαστικά των αγοραστών.

Σήμερα μένει να φανεί αν οι αγοραστές έχουν περαιτέρω καύσιμα και διάθεση να διατηρήσουν τα ηνία της αγοράς, ή η χθεσινή ισχυρή αντίδραση θα δώσει το έναυσμα στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα αυτά κέρδη, τα οποία το τελευταίο διάστημα… σπανίζουν στο Χ.Α, δεδομένης και της έντονης μεταβλητότητας και της ρηχότητας που επιμένουν. Προς το παρόν φαίνεται πως πάμε για το πρώτο σενάριο. Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές η χθεσινή ανοδική εκτόνωση με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο, αν και με χαμηλό τζίρο, βελτίωσε την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη.

Πάντως, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί για το επόμενο διάστημα, ενώ το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας έτσι ώστε η όποια προσπάθεια ανάκαμψης του Χ.Α να είναι και διατηρήσιμη. Μπορεί χθες να αυτονομήθηκε, ωστόσο θα συνεχίσει να παραμένει στενά συνδεμένο με την πορεία των διεθνών αγορών όπου η αποστροφή από το ρίσκο των επενδυτών έχει κάνει την εμφάνισή της.

Με τα νέα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας να είναι ανησυχητικά διεθνώς και την Ελλάδα να κινείται και αυτή με αυξητικούς ρυθμούς σε ότι αφορά τα νέα κρούσματα, για ότι και αν σημαίνει αυτό για τον τουρισμό και για το κατά πόσο οι ξένοι τουρίστες θα δουν με διαφορετικό… μάτι τη χώρα ως “ασφαλή” προορισμό σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, οι επενδυτές τόσο εγχωρίως όσο και στο εξωτερικό βρίσκονται αντιμέτωπη με μία τεράστια αβεβαιότητα.

Καθώς οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν όπως παρά την ιστορική ύφεση που σημείωσαν οι περισσότερες οικονομίες στο β’ τρίμηνο, η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει κάτι που σημαίνει ότι το γ΄ τρίμηνο θα είναι σαφώς βελτιωμένη η κατάσταση, ωστόσο το νέο αυτό κύμα της πανδημίας θέτει αυτές τις προβλέψεις σε κίνδυνο. Εάν η πανδημία και η εξέλιξή της οδηγήσει τελικά σε καθυστέρηση της ανάκαμψης των οικονομιών, αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό χτύπημα στην επενδυτική διάθεση, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις (και τις ελπίδες) για “καλύτερες μέρες” στο υπόλοιπο του έτους και το 2021.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α και στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο της τάξης του 1,25% στις 636,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 5,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Merit Securities, πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 620 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης είναι πλέον οι 633 μονάδες.

Νέα ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο με “οδηγό” τις τράπεζες

Στους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει κέρδη της τάξης του 1,464% στις 1.535,68 μονάδες, ενώ με άνοδο 1,18% κινείται και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 850,79 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips οι αγοραστές έχουν το προβάδισμα με επιλεκτικές κινήσεις, ενώ μόνο ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ σημειώνει ήπια πτώση. Άνοδο άνω του 3% σημειώνει η Coca Cola και άνω του 2% η Motor Oil ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 1% καταγράφουν οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους τίτλους.

Στα θετικά κινούνται και οι τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 2,17% στις 327,17 μονάδες, με την Alpha Bank στο +2,51%, την Eurobank στο +1,40%, την Εθνική Τράπεζα στο +2,73% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +2,61%.

Η ανοδική κίνηση του τραπεζικού δείκτη µπορεί να συνεχιστεί µε τα επίπεδα των 334-336 μονάδων να αποτελούν ισχυρό οχυρό αντίστασης απαιτώντας αισθητά βελτιωμένες συναλλαγές, εξέλιξη που μπορεί να επαναφέρει µια ακόμη προσπάθεια αναρρίχησης προς τις 650 µμονάδες για το Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με την Κύκλος Χρηματιστηριακή. Θα χρειαστούν ωστόσο θετικοί καταλύτες και η άρση της αβεβαιότητας όπως τη διαμορφώνει η επιδείνωση της επιδημικής καμπύλης αλλά και η χαμηλή ορατότητα των γεωπολιτικών δεδομένων, για να επανακάμψει το αγοραστικό ενδιαφέρον στο Χ.Α.

Ο χορός των αποτελεσμάτων των τραπεζών ξεκίνησε χθες, με την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ οι ανακοινώσεις για τις επιδόσεις εξαμήνου των εισηγμένων οι οποίες και έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να δώσουν τον τόνο στην αγορά.

Σε ότι αφορά την Πειραιώς οι αναλυτές εμφανίζονται θετικοί με την Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ να επισημαίνει πως τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της τράπεζας έδειξαν ανθεκτικότητα όσον αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο στα 367εκ ευρώ. Τα συνολικά έσοδα επηρεάστηκαν θετικά (+7,1% ετησίως) κυρίως από τα αποτελέσματα του εμπορικού και επενδυτικού χαρτοφυλακίου (+52 εκατ. ευρώ). Οι προβλέψεις του β΄ τριμήνου κινήθηκαν σε προ Covid-19 επίπεδα και οδήγησαν το τελικό αποτέλεσμα σε κέρδη 82 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, καταγράφηκε περαιτέρω μείωση του επαναλαμβανόμενου κόστους, ενώ και τα NPEs μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνει, το πρώτο εξάμηνο υπήρξε σημαντική αύξηση στις νέες εκταμιεύσεις δανείων, οι οποίες ανήλθαν στα 2,6 δις. ευρώ έναντι 3,9 δισ. ευρώ για την ολόκληρη την χρήση του 2019.

Από την πλευρά της και η Merit Securities υπογραμμίζει πως τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της Πειραιώς σε σχέση με το α’ τρίμηνο ήταν βελτιωμένα ενώ επισημαίνει πως ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη ότι η τράπεζα προχωρά με εντατικό ρυθμό τα δύο πακέτα τιτλοποιήσεων αθροιστικού ύψους €7.0δισ, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Σε ότι αφορά το χαρτοφυλάκιο των 600 εκατ. ευρώ με δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (Iris) κατατέθηκαν ήδη οι δεσμευτικές προσφορές ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η πώληση άλλων 200 εκατ. ευρώ (δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις) στο πλαίσιο του πακέτου Trinity.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα