

Ισχυρά ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα τα χρηματιστήρια της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού, καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Κίνα έδειξαν αύξηση της εργοστασιακής δραστηριότητας τον Μάιο.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,81%, στις 22.055 μονάδες με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να ενισχύεται κατά 1,70%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημειώνει “άλμα” 3,3%, με τη μετοχή της ασφαλιστικής AIA να κερδίζει 5,57%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai ενισχύεται κατά 2,07%, με τον Shenzen να κινείται ακόμη πιο “ορμητικά” ανοδικά, στο +3,40%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted κέρδισε 1,25%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 1,10%.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αναλάβει δράση για την αφαίρεση από το Χονγκ Κονγκ της ειδικής μεταχείρισης που απολαμβάνει εμπορικά σε σχέση με την υπόλοιπη Κίνα, μετά την έγκριση από πλευράς του κινεζικού κοινοβουλίου (Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου) αμφιλεγόμενης νομοθεσίας που εντείνει τον έλεγχο του Πεκίνου στην κινεζική αυτόνομη πόλη-κράτος.
“Στην πραγματικότητα, η πίεση Τραμπ στην Κίνα σχετικά με το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο αίρει στην πράξη την αυτονομία του τελευταίου, ήταν περισσότερο διακηρυκτική παρά πραγματική”, τονίζει ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης και στρατηγικής στην Mizuho Bank, σε σημείωμά του.
“Με τα συγκεκριμένα και μετρήσιμων συνεπειών μέτρα κατά της Κίνας να είναι μάλλον ήπια, οι αγορές πιθανότατα να καθησυχαστούν ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το ζήτημα με προσοχή, ειδικά δεδομένων των σκληρών συνεπειών που μπορεί να υπάρξουν για το ίδιο το Χονγκ Κονγκ, αλλά και για τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα”, υπογραμμίζει.
Η ανακούφιση αφορά κυρίως το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν απέσυρε τις ΗΠΑ από τη “Φάση 1” της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, ούτε ανακοίνωσε κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων.
Τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικών Στοιχείων της Κίνας έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στη χώρα τον Μάιο κινήθηκε ανοδικά, με τον μεταποιητικό δείκτη PMI να διαμορφώνεται στο 50,6. Πρόκειται για πτώση σε σχέση με το 50,8 του Απριλίου και χαμηλότερα επίπεδα από τις 51 μονάδες τις οποίες προέβλεπαν αναλυτές, σε έρευνα του πρακτορείου Reuters.
Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, ο δείκτης κινείται πάνω από τις 50 μονάδες, όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση δραστηριότητας.
Άνω των 50 μονάδων διαμορφώθηκε ο μεταποιητικός PMI και σε ιδιωτική έρευνα της Caixin/Markit, συγκεκριμένα στις 50,7 μονάδες, σύμφωνα με το Reuters, για τον Μάιο. Οι αναλυτές τον ανέμεναν στις 49,6 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου.
Σχετικά Νέα
Στη χειρότερη εβδομάδα του από τον Νοέμβριο ο χρυσός – “Βουτιά” άνω του 2%
“Βουτιά” άνω του 2% κατέγραψε ο χρυσός την Παρασκευή, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομάδα από.
Wall Street: Συγκρατημένη άνοδος λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό
Με μικρή άνοδο κινούνται την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης,.
ΔΕΗ: Στο 6,34% το ποσοστό ιδίων μετοχών
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε., ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς μέχρι και.
Πέμπτη σερί εβδομάδα κερδών για τις ευρωαγορές
Πέμπτη σερί εβδομάδα κερδών διανύουν οι ευρωαγορές την Παρασκευή, σε μια εβδομάδα όπου κυριάρχησε.