Ισχυρές απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Κάτω και από τα επίπεδα των 850 μονάδων προσγειώνεται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το φάσμα των νέων περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας επανήλθε, επιβεβαιώνοντας το πιο αρνητικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,44% στις 845,63 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 2,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,66% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.025,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,80% στις 512,47 μονάδες.

Σε “lockdown” ο τουρισμός
Όταν οι εμβληματικές τουριστικές περιοχές, κυρίως των Κυκλάδων, βρίσκονται… στο κόκκινο της πανδημίας και η Γερμανία συστήνει στους υποψήφιους τουρίστες στην Ελλάδα να είναι προσεκτικοί… τότε οι προσδοκίες για την πορεία του τουρισμού φέτος δεν μπορούν να είναι θετικές. Η Μύκονος γίνεται το πρώτο νησί που περνάει σε… μίνι lockdown και πλέον η ανησυχία για την πορεία της… βαριάς βιομηχανίας της χώρας είναι διάχυτη, καθώς οι κυβερνητικές αποφάσεις συνοδεύτηκαν από μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων. Πόσο μάλλον δε όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, όταν και ο κλάδος αποδίδει τα μέγιστα στον ελληνική προϋπολογισμό και ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, ο οίκος Fitch εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την ελληνική οικονομία, διατηρώντας το outlook σταθερό, αν και ανέβασε σημαντική τον πήχη της ανάπτυξης για 2021 και 2022 σε 4,3% και 5,3% αντίστοιχα. Βέβαια, αυτή η εκτίμηση φαίνεται υπεραισιόδοξη πλέον, μετά και τα τελευταία δεδομένα από το τουριστικό μέτωπο.

Τεχνικά τώρα η αγορά δείχνει να χάνει τη ζώνη των 850-865 μονάδων για την οποία έδωσε σημαντικές μάχες, με τη διολίσθηση να βγάζει επιπλέον πωλητές προς τις 830 μονάδες. Ο FTSE 25 χάνει επίσης και το βασικό εβδομαδιαίο επίπεδο των 2.046 μονάδων, ενώ ο τραπεζικός προσπαθεί να υπερασπιστεί τη στήριξη των 515 μονάδων.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 5,30%, με τη Eurobank και την Πειραιώς να είναι στο -4,28% και -4,19% αντίστοιχα. Άνω του 3% είναι η πτώση σε Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ, ενώ άνω του 2% σε ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Titan, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Οι πιέσεις σε ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και ΑΔΜΗΕ τις οδηγούν πάνω από το -1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Jumbo και ΟΛΠ. Μόνο ο Σαράντης στον FTSE κινείται σε θετικά εδάφη, στο +0,58%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα