

Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας του Ιράκ από το κοινοβούλιο, που προβλεπόταν για σήμερα, αναβλήθηκε επ’ αόριστον επειδή δεν επιτεύχθηκε απαρτία δύο τρίτων των βουλευτών στο ημικύκλιο, ανακοίνωσαν ένας κοινοβουλευτικός αξιωματούχος και ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι βουλευτές των πιο σημαντικών ιρακινών κομμάτων, σεβόμενοι το μποϊκοτάζ που ανακοινώθηκε από τις αντίστοιχες ηγεσίες τους, δεν προσήλθαν στην αίθουσα του κοινοβουλίου όπου ήταν παρόντες μόνο 58 από τους 329 βουλευτές, ανακοινώθηκε από την υπηρεσία μέσων ενημέρωσης του κοινοβουλίου.
Κατά συνέπεια, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί, «δεν θα διεξαχθεί ψηφοφορία για να εκλεγεί ο πρόεδρος».
Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση νέας ψηφοφορίας.
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, που προβλεπόταν για το μεσημέρι, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είχε δει να φθάνουν μόλις γύρω στους 20 βουλευτές, αντί για τις δεκάδες που εισέρχονται συνήθως στο κτίριο του κοινοβουλίου που βρίσκεται μέσα στην Πράσινη Ζώνη, στην καρδιά της Βαγδάτης, όπου εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως ήταν λίγο πιθανό να είναι παρόντες στο ημικύκλιο τουλάχιστον τα δύο τρίτα των 329 βουλευτών, που απαιτούνταν για να διεξαχθεί η ψηφοφορία.
Το ρεύμα του σιίτη ιερωμένου Μοκντάντα Σαντρ, ο Συνασπισμός της Κυριαρχίας του προέδρου του κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ-Χαλμπούσι, καθώς και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK), που εκπροσωπούν και τα τρία μαζί 155 βουλευτές, είχαν διαδοχικά ανακοινώσει πως θα μποϊκοτάρουν τη συνεδρίαση ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο για να συμφωνήσουν σ’ έναν υποψήφιο.
Στο αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο, το Πλαίσιο Συνεργασίας, το οποίο συνασπίζει τα σιιτικά φιλοϊρανικά κόμματα, είχε ενημερώσει επίσης για την πρόθεσή του να μην συμμετάσχει στη σημερινή ψηφοφορία.
Είκοσι πέντε υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία της Δημοκρατίας, όμως ξεχωρίζουν δύο έμπειροι πολιτικοί: ο Χοσιάρ Ζεμπάρι, ένας πρώην υπουργός που προέρχεται από το PDK, και ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλέχ, του αντίπαλου κόμματος Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (UPK).
Ωστόσο η υποψηφιότητα του Ζεμπάρι ανεστάλη χθες, Κυριακή, «προσωρινά» από τη δικαιοσύνη, έπειτα από προσφυγή σε βάρος του βουλευτών που βασίζεται σε κατηγορίες για διαφθορά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη έχει διατυπώσει στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της για την Ουκρανία
Η Ευρώπη εξέφρασε στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με την Ουκρανία κατά.
Στην Ευρώπη η “σκυτάλη” της αβεβαιότητας – Πτώση στις αγορές, με το βλέμμα στα “μέτωπα” Τραμπ
Με πτωτικές διαθέσεις επιστρέφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις διακοπές του Πάσχα, καθώς η.