Ήπια πτωτική τάση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Σε ήπια πτωτική τάση βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, οδεύοντας στο να κλείσει την εβδομάδα πλησίον των 910 μονάδων αλλά και στο κατώτατο εύρος της τρέχουσας συσσώρευσης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,26% στις 912,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,4 εκατ. τεμάχια.

Πτώση 0,28% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.209,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,44% στις 575,37 μονάδες.

Πάντως, πέραν των πιέσεων, οι τζίροι όμως αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά καθώς αναμένονται σήμερα οι αλλαγές στον FTSE-25 και οι αναδιαρθρώσεις στον FTSE Med και στον Eurostoxx.

Στον FTSEMed οι βασικές αλλαγές είναι ετήσιες και αφορούν την προσθήκη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και τις διαγραφές των ΟΛΠ, Quest και Ελλάκτωρ. Σήμερα, κλείνουν τα παράγωγα του μήνα σε μετοχές και δείκτες.

Τεχνική εικόνα
Το μεγάλο βαρίδι αυτής της εβδομάδας αναδεικνύεται ο τραπεζικός κλάδος, με τον κλαδικό να οδεύει προς το -4% στο πενθήμερο, μετά την επιβεβαίωση της αδυναμίας του να διασπάσει τις 600 μονάδες και να εισέλθει ξανά σε ανοδικό κανάλι.

Οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών, ήτοι οι 573 και 565 μονάδες αντίστοιχα λειτουργούν προσωρινά ως στηρίξεις, εντούτοις η εικόνα θολώνει καθώς ενόψει ο κλάδος θα πρέπει να διαχειριστεί την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank πρόκειται να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου και να διαρκέσει περίπου 2-3 μέρες. Η τιμή διάθεσης της μετοχής θα καθοριστεί από τις προσφορές που θα υποβληθούν στο βιβλίο προσφορών.

Μολονότι δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί ο αριθμός των νέων μετοχών, ούτε η Alpha Bank έχει διατυπώσει καμία πληροφορία ή εκτίμηση, στην αγορά κυκλοφορεί η εκτίμηση, βάσει χρηματιστηριακής αξίας, λογιστικής αξίας και ίδια κεφάλαια, ότι η τιμή αναμένεται γύρω στο 1 ευρώ.

Στο μεταξύ, σε επίπεδο γενικού δείκτη, μετά την αδυναμία επιβεβαίωσης της υπέρβασης των 920 μονάδων, οι 912-910 μονάδες αποτελούν τις πρώτες κοντινές στηρίξεις με τις 900 μονάδες να αποτελούν το σημείο επανεξέτασης της θετικής εικόνας του Γενικού Δείκτη.

Αντίστοιχα στον FTSE 25 μόνο η εβδομαδιαία υπέρβαση των 2.235 μονάδων, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για επαναπροσέγγιση των 2.255 και 2.270 μονάδων. Οι 2.200 και 2.180 μονάδες είναι οι κοντινές στηρίξεις του FTSE 25.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο ΟΤΕ ασκούν πιέσεις στην αγορά με απώλειες άνω του 1%, ενώ λίγο κάτω από το 1% είναι η πτώση σε Εθνική, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Titan.

Ήπιες είναι οι πιέσεις σε Motor Oil, Eurobank, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλή, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Jumbo και Λάμδα, η Alpha Bank είναι χωρίς μεταβολή, ενώ οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Aegean, Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola κινούνται ήπια ανοδικά.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα