Ήπια πτώση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Τη τάση των διορθωτικών κινήσεων ακολούθησε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει από τα επίπεδα των 920 μονάδων και του χαμηλού τζίρου (λόγω και της αμερικανικής αργίας), παρά το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που θα μπορούσε να δώσει ώθηση για υψηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 919,77 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 919,77 μονάδων (-0,27%) και 926,17 μονάδων (+0,42%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 263 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,31%, στις 2.313,70 μονάδες, ενώ στο -0,73% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.268,85 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1% στις 823,63 μονάδες.

Τι κι αν οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, τι κι αν το Oceanwood μειώνει τις short θέσεις του στις ελληνικές τράπεζες, τι κι αν οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν σβήσει τις απώλειες του… κοροναϊού, το ΧΑ έδειξε για ακόμη μία συνεδρίαση την αδυναμία του. Μια αδυναμία που συνεχίζεται, ακόμη και μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με το 15ετές ομόλογο, τις αισιόδοξες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και την αναβάθμιση των προβλέψεων της Κομισιόν για τις φετινές αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας στο 2,4%, σε μια χρονιά όπου – κατά την ίδια – η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να επιβραδύνεται και να είναι υποτονική.

Μάλιστα, αυτή η αδυναμία συνοδεύτηκε από ακόμη χαμηλότερο τζίρο, αποτυπώνοντας την επιφυλακτικότητα των χαρτοφυλακίων, με τους εγχώριους αναλυτές να επιβεβαιώνουν τη συσσώρευση, καθώς η πτωτική δυναμική έχει ανασχεθεί και οι μεγάλες ενδοσυνεδριακές διορθώσεις μαζεύονται σχετικά εύκολα στο τέλος κάθε συνεδρίασης. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται εξομάλυνση στις περαιτέρω διακυμάνσεις και διατήρηση της απόστασης ασφαλείας από τα κομβικά σημεία αντιστροφής της τάσης. Παράλληλα, οι τζίροι δεν ευνοούν την ανάπτυξη μιας ισχυρής ανοδικής δυναμικής και επομένως η γνωστή πλάγια κίνηση θα είναι ένα από κύρια χαρακτηριστικά του βήματος της αγοράς.

Τεχνικά, τώρα, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε ανεπιτυχώς σήμερα την προσέγγιση της αντίστασης των 927 μονάδων, ενώ έχει καταφέρει να κρατήσει δύο φορές μέσα σε 15 ημέρες τη στήριξη των 900 μονάδων. Με τον χαμηλό του τζίρο, παλινδρομεί εντός 25 μονάδων, δείχνοντας εγκλωβισμένος ανάμεσα στον κινητό μέσο των 30 και 50 ημερών η οποίοι έχουν διαμορφώσει ένα σφιχτό εύρος διακύμανσης. Και το συμπέρασμα είναι ότι η αγορά αναλώνεται σε ανακατατάξεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες θολώνουν την εικόνα της τάσης, αλλά διατηρώντας τα προπύργια ώστε κανένα στρατόπεδο να μην αναλάβει την κυριαρχία του ταμπλό.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής έκλεισε με απώλειες 2,22%, με τις Alpha Bank, Εθνική και Σαράντη να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Motor Oil, Aegean, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Eurobank και Coca Cola.

Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με κέρδη 1,67%, ενώ ήπια ανοδικά ακολουθούν οι Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΟΠΑΠ και Titan. Χωρίς μεταβολή οι ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα