Ήπια πτώση στις ευρωαγορές

Με ήπιες απώλειες διαπραγματεύονται τη Δευτέρα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην έναρξη μιας εβδομάδας όπου πολλές μεγάλες εταιρείες -κυρίως στην άλλη όχθη του Ατλαντικού- αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο.

Ειδικότερα, αύριο θα ανακοινώσουν αποτελέσματα οι Netflix, Johnson & Johnson, United Airlines και Procter & Gamble. Αργότερα μέσα στην εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις από τις Tesla, Verizon και IBM.

Στην Ευρώπη και στο πεδίο των αποτελεσμάτων, σημαντική αύξηση στα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου ανακοίνωσε η Philips NV, ωστόσο υπέστη πτώση στις πωλήσεις κατά την περίοδο, οι οποίες διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Ο ολλανδικός όμιλος ιατρικών-τεχνολογικών υπηρεσιών εμφάνισε καθαρά κέρδη από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες 2,98 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 340 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,3% στις 468 μονάδες, με τον κλάδο του λιανικού εμπορίου να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση 1,2%, ενώ οι βασικοί πόροι αντιθστέκονται στις πτωτικές τάσεις, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 0,7%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,81% στις 15.520 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,51% στις 6.690 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει κατά 0,18% στις 7.220 μονάδες.

Αντίστοιχη εικόνα στην περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,43% στις 26.730 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 να χάνει 0,4% στις 8.960 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, η Tesco, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής στη Βρετανία, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την επαναγορά μετοχών μέχρι και 500 εκατ. στερλίνες (686 εκατ. δολάρια). Ο όμιλος είχε δηλώσει, όταν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εξαμήνου στις 6 Οκτωβρίου, ότι θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά ένα πολυετές πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών.

Επιπλέον η Schroders PLC ανακοίνωσε ότι τα assets υπό διαχείριση για το γ΄ τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν στα 716,9 δισ. στερλίνες (985,5 δισ. δολάρια) σε σχέση με τα 700,4 δισ. δτερλίνες για το β΄ τρίμηνο του 2021.

Απώλεις καταγράφουν στο ξεκίνημα της εβδομάδας τα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, με τους επενδυτές να παρουσιάζονται επιφυλακτικοί μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία “έτρεξε” με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων στο γ΄ τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας των διακοπών ρεύματος, των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις αναταραχές στην αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 4,9% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στο ασθενέστερο ποσοστό αύξησης από το γ΄ τρίμηνο του 2020, και χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 5,2%. Η βιομηχανική παραγωγή επίσης έχασε τις προβλέψεις, σημειώνοντας αύξηση 3,1% τον Σεπτέμβριο, έναντι των προσδοκιών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 4,5%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα