Πετρέλαιο: Πτώση 0,2% στην εβδομάδα για το Brent – Άνοδος 0,2% για το WTI

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά σχεδόν 1 δολάριο το βαρέλι την Παρασκευή, καθώς αξιωματούχοι της Fed έκαναν λόγο για διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα μπορούσε να εμποδίσει τη ζήτηση από τους μεγαλύτερους καταναλωτές αργού στον κόσμο.

Σε αυτό το κλίμα, το Brent έκλεισε στα 82,79 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση $1,09 ή 1,3%, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI υποχώρησε κατά $1 ή 1,3%, στα 78,26 δολάρια το βαρέλι.

Σε επίπεδο εβδομάδας, το Brent κατέγραψε πτώση 0,2% ενώ το WTI ενισχύθηκε κατά 0,2%.

Η πρόεδρος της Fed του Ντάλας Λόρι Λόγκαν δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν είναι σαφές αν η νομισματική πολιτική είναι αρκετά σφιχτή ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Τα υψηλότερα επιτόκια συνήθως επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα και αποδυναμώνουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, δήλωσε στο Reuters ότι πιστεύει ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να επιβραδυνθεί με την τρέχουσα νομισματική πολιτική, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το 2024 – αν και ίσως μόνο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας και όχι πριν από τους τελευταίους μήνες του έτους.

“Οι δύο ομιλητές της Fed φάνηκε σίγουρα να βάζουν τέλος στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων”, δήλωσε ο John Kilduff, εταίρος της Again Capital LLC.

Το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε μετά τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed, καθιστώντας τα εμπορεύματα σε δολάριο πιο ακριβά για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα, ενώ τα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αμερικανικά επιτόκια θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τη ζήτηση.

Οι τιμές του πετρελαίου δέχτηκαν επίσης πιέσεις από την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων καυσίμων ενόψει της τυπικά ισχυρής καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης, δήλωσε ο Jim Ritterbusch της Ritterbusch and Associates. “Δεδομένης της πτώσης των τιμών τον τελευταίο μήνα και των ασθενέστερων του αναμενόμενου τάσεων ζήτησης για την αμερικανική βενζίνη και το ντίζελ, κάποια πτωτική προσαρμογή της ζήτησης φαίνεται πιθανή”, δήλωσε ο Ritterbusch.

Την επόμενη εβδομάδα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Fed σχετικά με τα επιτόκια.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία της Πέμπτης που έδειξαν ότι η Κίνα εισήγαγε περισσότερο πετρέλαιο τον Απρίλιο από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι, βοήθησαν επίσης να διατηρηθούν οι τιμές του πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας επέστρεψαν σε ανοδική τάση τον Απρίλιο μετά από συρρίκνωση τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται όλο και πιο πιθανό να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο.

Στην Ευρώπη, μια ουκρανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έβαλε φωτιά σε διυλιστήριο πετρελαίου στην περιοχή Καλούγκα της Ρωσίας, μετέδωσε την Παρασκευή το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται επίσης μετά τους βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων σε περιοχές της νότιας πόλης Ράφα στη Γάζα την Πέμπτη, σύμφωνα με Παλαιστίνιους κατοίκους, μετά την έλλειψη προόδου στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα