Ήπια ανοδική τάση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών παρά τα εμπόδια, δείχνει τη σημερινή μέρα να δοκιμάζει την ανοδική διάσπαση του οροσήμου των 900 μονάδων, χωρίς όμως να μπορεί να ανεβάσει πολύ τις συναλλαγές του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,44% στις 903,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,49% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.198,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,31% στις 650,25 μονάδες.

Μπορεί να έχει δυσκολευτεί από τις αρχές της εβδομάδας, όμως το ΧΑ έχει καταφέρει ήδη να μετρήσει τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, καλύπτοντας πλέον πλήρως το χαμένο έδαφος από την πρόσφατη μίνι διόρθωση. Βέβαια, η νευρικότητα δεν λείπει, με πολλά πρόσημα να είναι ευμετάβλητα ακόμη και μέσα στο πλαίσιο της συνεδρίασης.

Σαφώς δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι η εικόνα που εμφανίζει η αγορά μόλις έξι συνεδριάσεις πριν από τη λήξη του μήνα είναι μέρος της βελτίωσης των αποτιμήσεων που επιχειρούν πολλά ξένα χαρτοφυλάκια, λίγο πριν κλείσουν τις 12μηνες θέσεις τους. Άλλωστε, η ρηχότητα της εγχώριας αγοράς ευνοεί τέτοιου είδους κινήσεις, καθώς δεν απαιτείται η ανάλωση μεγάλων κεφαλαίων για τη διαμόρφωση μιας καλύτερης τιμής στις μετοχές.

Οι πραγματικές “εξετάσεις” επομένως για την αντοχή του επιπέδου, ειδικά μάλιστα αν υπάρξει περαιτέρω αναρρίχηση, θα δοθούν τον τελευταίο μήνα του έτους, όταν και οι συναλλαγές είναι περισσότερο υπόθεση “ελληνική”, ενώ υπάρχουν και κάποιες κινήσεις τοποθέτησης με ορίζοντα τη νέα χρονιά. Επίσης, εκεί προφανώς θα δοθεί και η πρώτη δοκιμασία, εάν μάλιστα το κλίμα στις δυτικές αγορές επιδεινωθεί, εάν λάβει κανείς υπόψιν τις εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι η αμερικανική bear market δεν έχει τελειώσει.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει άλμα 2,61%, με τις Πειραιώς, Jumbo, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Aegean, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Τιτάν, Λάμδα, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, ΟΤΕ και Σαράντης, με τη ΔΕΗ να είναι στο -1,73% καθώς προβλημάτισε με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΟΛΠ, η ΕΥΔΑΠ και ο Ελλάκτωρ.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα