ΗΠΑ: Οι επόμενες προκλήσεις μετά την καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας με τον Λευκό Οίκο σχετικά με το όριο δανεισμού των ΗΠΑ, η επόμενη πρόκληση για τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι είναι να την προωθήσει στο Σώμα, όπου οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί απειλούν ήδη να τη «βουλιάξουν».

Καθώς Δημοκρατικοί και των Ρεπουμπλικανοί καλούνται να διευθετήσουν τις επόμενες ημέρες τις τελευταίες λεπτομέρειες μιας συμφωνίας για την αναστολή του ορίου χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Μακάρθι ενδέχεται να αναγκαστεί να κάνει κάποιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

«Θα προσπαθήσουμε» να εμποδίσουμε να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τσιπ Ρόι, εξέχον μέλος της σκληροπυρηνικής ομάδας Freedom Caucus της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας άσκησαν κριτική για το χρονοδιάγραμμα και τους διαφαινόμενους όρους της συμφωνίας.

Οι απειλές μιας καταψήφισης του ν/σ

Η αποτυχία του Κογκρέσου να αντιμετωπίσει το αυτοεπιβαλλόμενο ανώτατο όριο χρέους πριν από τις 5 Ιουνίου θα μπορούσε να προκαλέσει χρεοκοπία που θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα έστελνε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε βαθιά ύφεση.

Οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 222-213, ενώ οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία με 51-49. Αυτά τα περιθώρια σημαίνουν ότι οι μετριοπαθείς και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο, καθώς οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα χάσει σχεδόν σίγουρα την υποστήριξη της ακροαριστερής και της ακροδεξιάς πτέρυγας κάθε κόμματος.

Για να κερδίσει το «σφυρί» του προέδρου της Βουλής, ο Μακάρθι συμφώνησε να δώσει τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε μεμονωμένο μέλος να ζητήσει ψηφοφορία για την απομάκρυνσή του, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του εάν επιδιώξει να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς.

Ο Ρόι διαμαρτυρήθηκε στο Twitter την Κυριακή ότι η συμφωνία θα αφήσει άθικτη μια επέκταση της φοροεισπρακτικής Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων που τέθηκε σε εφαρμογή όταν οι Δημοκρατικοί έλεγχαν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας στην άμυνα των ΗΠΑ και την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την Ουκρανία. «Δεν θα υποστηρίξω μια συμφωνία που μειώνει το μέγεθος του Πολεμικού Ναυτικού και εμποδίζει τη συνέχιση της τεχνολογικής και οπλικής βοήθειας προς την Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο Γκράχαμ.

«Το να χτυπάς στη γραμμή του ενός γιάρδου του αντιπάλου σου δεν είναι στρατηγική νίκης», δήλωσε στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάικ Λι.

Προσωρινή ανακούφιση

Η συμφωνία αναστέλλει το ανώτατο όριο του χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024, με αντάλλαγμα ανώτατα όρια δαπανών και περικοπές σε κυβερνητικά προγράμματα.

Ο Νταν Μπίσοπ και άλλοι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι άσκησαν έντονη κριτική στις πρώτες λεπτομέρειες της συμφωνίας που δείχνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απώθησε με επιτυχία αρκετές απαιτήσεις για περικοπή δαπανών το Σάββατο, σηματοδοτώντας ότι ο Μακάρθι μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα ως προς το να πάρει ψήφους.

«Πλήρης συνθηκολόγηση σε εξέλιξη. Από την πλευρά που κρατάει τα χαρτιά», δήλωσε ο Μπίσοπ.

Οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί και στα δύο σώματα έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν καμία συμφωνία που έχει πρόσθετες απαιτήσεις εργασίας. Αυτή η συμφωνία, λένε πηγές, προσθέτει την απαίτηση εργασίας στην επισιτιστική βοήθεια για άτομα ηλικίας 50 έως 54 ετών.

Η συμφωνία θα ενισχύσει τις δαπάνες για τον στρατό και την περίθαλψη των βετεράνων ενώ θα περιορίσει τις δαπάνες για πολλά εσωτερικά προγράμματα «διακριτικής ευχέρειας», σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες. Αλλά οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να παλέψουν για το ποια από αυτά θα παραμείνουν τους επόμενους μήνες, καθώς η συμφωνία δεν τα προσδιορίζει.

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν απορρίψει τις προτεινόμενες από τον Μπάιντεν αυξήσεις φόρων και καμία πλευρά δεν έχει δείξει προθυμία να αναλάβει τα ταχέως αναπτυσσόμενα προγράμματα υγείας και συνταξιοδότησης που θα αυξήσουν απότομα το χρέος τα επόμενα χρόνια.

Αρκετοί οίκοι αξιολόγησης έχουν θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, η οποία θα ωθούσε το κόστος δανεισμού και θα υπονόμευε τη θέση τους ως ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αναδυόμενοι κίνδυνοι

Η συμφωνία της τελευταίας στιγμής για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ ύψους 31,4 τρισ. δολαρίων ενδέχεται να στρέψει την προσοχή της Wall Street σε άλλους αναδυόμενους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της αναμενόμενης μείωσης των δημοσιονομικών δαπανών.

Κατά τη συνεδρίασή της στις 3 Μαΐου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φάνηκε πως ήταν ανοιχτή στο να διακόψει τον πιο επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων της από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 κατά τη συνεδρίασή της που λήγει στις 13 Ιουνίου, οδηγώντας τους επενδυτές να επενδύσουν εκ νέου σε μετοχές και άλλα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Οι αγορές πιθανολογούν περίπου 50-50 ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίασή της στις 14 Ιουνίου, από 8,3% που ήταν η πιθανότητα να αναμένεται αύξηση των επιτοκίων πριν από ένα μήνα.