ΗΠΑ: Κυβερνήτης υπέγραψε νομοσχέδιο για απαγόρευση χαπιών άμβλωσης

Η χρήση χαπιών άμβλωσης απαγορεύεται στην αμερικανική πολιτεία Ουαϊόμινγκ, κατόπιν υπογραφής σχετικού νομοσχεδίου, χθες Παρασκευή, από τον κυβερνήτη της, τον Ρεπουμπλικάνο Μαρκ Γκόρντον.

Η υπογραφή του νομοσχεδίου έγινε σε μια χρονική συγγυρία κατά την οποία ο ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσής των χαπιών μιφεπριστόνης σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, κατόπιν προσφυγής πολέμιων των αμβλώσεων στις αρχές του μήνα.

Όπως διευκρινίζει το Reuters, οι νομικές διαμάχες για το δικαίωμα στην άμβλωση έχουν ενταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέτρεψε πέρυσι την ιστορική απόφαση του 1973 η οποία το προστάτευε σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Έκτοτε 12 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες έχουν απαγορεύσει εντελώς τις αμβλώσεις, ενώ αρκετές άλλες έχουν υιοθετήσει πολύ αυστηρούς περιορισμούς.

Κλινικές που προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης αναφέρουν ότι σε περίπτωση απαγόρευσης της μιφεπριστόνης, θα καταφύγουν σε σκευάσματα μισοπροστόλης για την φαρμακευτική διακοπή της κύησης. Η αποκλειστική χρήση σκευασμάτων μισοπροστόλης δεν θεωρείται πάντως εξίσου αποτελεσματική.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα