Κένυα: 118 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών το 2023

Συνολικά 118 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά μελών της κενυατικής αστυνομίας το 2023, σύμφωνα με τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ, οι οποίες στηλίτευσαν την “ατιμωρησία” των δυνάμεων επιβολής της τάξης, που κατηγορούνται πως σκοτώνουν εκατοντάδες ανθρώπους εδώ και χρόνια.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους με υπαιτιότητα της αστυνομίας στη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής μειώθηκε, από τους 130 το 2022 στους 118 το 2023 (–9,2%), σημείωσαν σε έκθεσή τους οι ΜΚΟ, ανάμεσά τους η Human Rights Watch, το κενυατικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας και η κενυατική Missing Voices, που αγωνίζεται εναντίον της αστυνομικής βίας.

“Οι αστυνομικοί σπάνια συλλαμβάνονται για τη συμμετοχή τους σε εξωδικαστικές εκτελέσεις”, τόνισαν οι ΜΚΟ, επικρίνοντας τη διαρκή “ατιμωρησία”.

 

Ερωτηθείς σχετικά, η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ρεσίλα Ονιάγκο δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Σχεδόν οι μισές από τις ανθρωποκτονίες (58) έγιναν “εκτός” επιχειρήσεων κατά του εγκλήματος και 45 κατά τη διάρκεια “ταραχών”, ειδικά τις ημέρες των κινητοποιήσεων κατά της ακρίβειας και των νέων φόρων που οργάνωσε η αντιπολίτευση μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουλίου του 2023, διευκρίνισαν οι ΜΚΟ.

Οι κινητοποιήσεις αυτές είχαν σημαδευτεί σε αρκετές περιπτώσεις από ταραχές και λεηλασίες, ωστόσο η αντιπολίτευση και ΜΚΟ επέκριναν την αστυνομία πως έκανε χρήση υπέρμετρης βίας.

Εξάλλου, οι “εξαναγκαστικές εξαφανίσεις” —υποθέσεις ανθρώπων που σύμφωνα με συγγενείς τους συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κι έκτοτε δεν έχουν δώσει καμιά ένδειξη ζωής, κάτι που εγείρει φόβους πως είναι νεκροί— μειώθηκαν κατά 54,5% (10 το 2023, από 22 το 2022), σύμφωνα με τις ΜΚΟ.

Αφότου εξελέγη το 2022, ο κενυάτης πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο έχει πει επανειλημμένα πως θέλει να βάλει τέλος στη βία και τις παρανομίες αστυνομικών.

“Είναι αλήθεια πως έχουμε χάσει πολλούς Κενυάτες εξαιτίας εξωδικαστικών εκτελέσεων” και “πολιτικών φόνων”, επανέλαβε την Κυριακή και συμπλήρωσε: “Δεν θα γίνουν ποτέ ξανά εξωδικαστικές εκτελέσεις ούτε πολιτικές δολοφονίες”.

Η κενυατική αστυνομία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν πως είχε δημιουργήσει και διηύθυνε ομάδες πληρωμένων εκτελεστών που μεταξύ άλλων έβαζαν στο στόχαστρο ανθρώπους που ερευνούσαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων.

Ο αρχηγός του κράτους είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2022 τη διάλυση της επίφοβης Μονάδας Ειδικών Υπηρεσιών (ΜΕΥ), που είχε δημιουργηθεί είκοσι χρόνια νωρίτερα και φερόταν αναμεμιγμένη σε πολλές υποθέσεις εξαναγκαστικών εξαφανίσεων και φόνων. Είχε αναγγείλει επίσης αναδιοργάνωση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τη Missing Voices, τουλάχιστον 1.350 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους με υπαιτιότητα των δυνάμεων επιβολής της τάξης αφότου άρχισε να συγκεντρώνει δεδομένα το 2007.

Τον Φεβρουάριο του 2023, τρεις αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε ποινές από 24 χρόνια κάθειρξης ως και αυτή του θανάτου αφού κρίθηκαν τον Ιούνιο του 2022 ένοχοι για τριπλή δολοφονία, έπειτα από βασανισμούς των θυμάτων, το 2016.

Ένα από τα θύματα στην υπόθεση ήταν δικηγόρος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα