

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς επέκριναν την Κίνα για τις κυρώσεις που επέβαλε το Πεκίνο ως αντίποινα στο πλαίσιο διαμάχης για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ.
Σε μια συντονισμένη κίνηση, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και ο Καναδάς επέβαλαν την Δευτέρα κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους και οργανισμούς για κακομεταχείριση της κυρίως μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες κυρώσεις σε βάρος δύο αξιωματούχων από την επιτροπή θρησκευτικής ελευθερίας της αμερικανικής κυβέρνησης, ενός Καναδού βουλευτή καθώς και της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καναδικού Κοινοβουλίου, επικαλούμενο τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον και της Οτάβας που, σύμφωνα με την Κίνα, «βασίζονται σε φήμες και παραπληροφόρηση».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε την κίνηση αυτή. «Οι απόπειρες του Πεκίνου να εκφοβίσει και να κάνει να σιωπήσουν αυτοί που μιλούν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών συμβάλλουν μόνο στον αυξανόμενο διεθνή εξονυχιστικό έλεγχο επί της συνεχιζόμενης γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Σιντζιάνγκ», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό είπε ότι οι κυρώσεις είναι «απαράδεκτες ενέργειες». «Οι κυρώσεις της Κίνας είναι μια επίθεση στη διαφάνεια και την ελευθερία έκφρασης -αξίες στην καρδιά της δημοκρατίας μας», έγραψε ο Τριντό σε ανάρτηση του στο Twitter.
Η Κίνα είχε ήδη ανταπαντήσει στη Βρετανία και την ΕΕ με αντίποινα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Σχετικά Νέα
Ρούτε: Να μην επιβάλλονται περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ
Τον ρόλο της Τουρκίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης για τον τερματισμό του πολέμου.
Φινλανδία: Θέλει να αυξήσει στα 65 έτη το όριο ηλικίας των εφέδρων
Η κυβέρνηση της Φινλανδίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, θέλει να αυξήσει το όριο της.
Οδηγός ταξί κατηγορείται ότι έκλεψε χρήματα και τις αποσκευές του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι
Ένας οδηγός ταξί θα δικαστεί τον Νοέμβριο στη Γαλλία με την κατηγορία ότι έκλεψε.
Γαλλία: Κεραυνός έπληξε ζωολογικό κήπο-13 τραυματίες, οι τέσσερις παιδιά
Τέσσερα παιδιά και μία 29χρονη Γερμανίδα περιλαμβάνονται ανάμεσα στα δεκατρία άτομα που τραυματίστηκαν από.