Ρούτε: Να μην επιβάλλονται περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ

Τον ρόλο της Τουρκίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης για τον τερματισμό του πολέμου στην Κωνσταντινούπολη εξήρε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε την Τετάρτη (14/05). Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ενδεχόμενη πώληση Eurofighter στην Τουρκία, ενθαρρύνοντας την ελεύθερη πώληση όπλων μεταξύ των μελών της Συμμαχίας. Οι δηλώσεις του πραγματοποιήθηκαν στην Αττάλεια, όπου βρίσκεται για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες.

Αρχικά, έπλεξε το εγκώμιο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίον συναντήθηκε στην Άγκυρα, λέγοντας πως είναι «ένας εκπληκτικός ηγέτης εντός του ΝΑΤΟ και χαίρει πραγματικού σεβασμού από τους συναδέλφους», σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Anadolu.

«Πιστεύω ότι υπάρχει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας αυτή την εβδομάδα, αλλά και στις επόμενες 10 ημέρες, δύο εβδομάδες, για να φτάσουμε το ουκρανικό ζήτημα σε ένα καλύτερο σημείο. Υπό την ηγεσία, φυσικά, του προέδρου Ζελένσκι, αλλά επίσης με σημαντική καθοδήγηση από την αμερικανική κυβέρνηση. Και η Τουρκία διαδραματίζει εδώ μεγάλο ρόλο», δήλωσε ο Ρούτε, αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης.

Σχετικά με την πώληση Eurofighter στην Τουρκία, ο Ρούτε δήλωσε ότι «ενθαρρύνει να μην επιβάλλονται περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων από έναν σύμμαχο σε άλλον. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει εντός της Συμμαχίας» και τόνισε περαιτέρω τη σημασία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας για το ΝΑΤΟ, λέγοντας πως «η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι κρίσιμη για ολόκληρη τη Συμμαχία. Για παράδειγμα, στο Τέξας υπάρχουν εργοστάσια που παράγουν πυρομαχικά. Δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό χωρίς τη στενή συνεργασία με εταιρείες εδώ στην Τουρκία. Αυτό είναι απλώς ένα από τα πολλά παραδείγματα», εξήγησε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα