ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε το πακέτο 95 δισ. δολ. για Ουκρανία, Ισραήλ, Ταίβάν – Ο λόγος στην “τραμπικής” ηγεσίας Βουλή

Η Γερουσία, άνω σώμα του ομοσπονδιακού Κογκρέσου των ΗΠΑ, ενέκρινε νομοσχέδιο περί της χορήγησης βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν την Τρίτη, σε μια μεγάλη νίκη για τους Δημοκρατικούς, αλλά και για το τμήμα των Ρεπουμπλικανών που αψηφά τον άτυπο ηγέτη του κόμματος, υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Πλέον, το νομοσχέδιο κατευθύνεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτω σώμα του Κογκρέσου, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, όπου η ακροδεξιά πτέρυγα MAGA απειλεί τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του σώματος, Μάικ Τζόνσον, με αποπομπή εάν φέρει στην αίθουσα ψηφοφορία για το θέμα.

Όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι 212 Δημοκρατικοί βουλευτές, σε συνεργασία με μετριοπαθείς εκ των 222 Ρεπουμπλικανών συναδέλφων τους, θα μπορούσαν με κάποιες σπάνια χρησιμοποιούμενες μεθόδους να προκαλέσουν ψηφοφορία ακόμη και χωρίς την έγκριση του προέδρου της Βουλής.

Η τραμπική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει κάνει σημαία τη διακοπή της βοήθειας προς την Ουκρανία, με το επιχείρημα ότι τα χρήματα που κατευθύνονται στο Κίεβο πρέπει να δοθούν για την υπεράσπιση των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό από την παράνομη μετανάστευση.

Ωστόσο, η ίδια πτέρυγα σαμπόταρε ένα νομοσχέδιο που επεξεργάστηκαν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές, με βάση το οποίο θα δίνονταν πόροι για τη φύλαξη των συνόρων και θα “σκλήραινε” η μεταναστευτική πολιτική, με το επιχείρημα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να… χρησιμοποιήσει το πρόβλημα για να νικήσει τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα