ΗΠΑ: Επιδιώκουν ανανέωση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν

Η Ουάσινγκτον εξετάζει “όλες τις επιλογές” για να εξασφαλίσει μια ανανέωση του εμπάργκο στις πωλήσεις συμβατικών όπλων στο Ιράν, το οποίο λήγει τον Οκτώβριο, και είναι έτοιμη ακόμη και να επικαλεσθεί την πυρηνική συμφωνία που έχει η ίδια εγκαταλείψει, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

“Ζητάμε από τους εταίρους μας της E3 (Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) να αναλάβουν οποιαδήποτε ενέργεια μπορούν να λάβουν. Θα συνεργαστούμε με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επεκτείνουμε την απαγόρευση πώλησης όπλων”, τόνισε ο Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη τύπου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

“Αν δεν μπορούμε να κάνουμε τον υπόλοιπο κόσμο να δράσει, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν όλες τις επιλογές για να το πετύχουν”, πρόσθεσε.

Αυτό το εμπάργκο αποτελεί μέρος του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του 2015 που εγκρίνει τη συμφωνία που σύνηψαν οι μεγάλες δυνάμεις και η Τεχεράνη για την αποτροπή απόκτησης ατομικής βόμβας από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Όμως, αυτή η συμφωνία κλονίζεται από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την κατήγγειλε μονομερώς το 2018, και επέβαλε εκ νέου ακόμη και αυστηρότερες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν – που είχε αρχίσει σταδιακά να αποσύρεται από τα πυρηνικά του σχέδια.

Ως αποτέλεσμα, οποιαδήποτε επαναφορά του εμπάργκο κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με βέτο από τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες παραμένουν μέρος της συμφωνίας JCPOA.

“Οι αποτυχίες της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας είναι πληθώρες. Μία από αυτές βρίσκεται μπροστά μας, όταν σε λίγους μόνο μήνες, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο μπορούν όλες να πουλήσουν μεγάλης κλίμακας συμβατικά οπλικά συστήματα στους Ιρανούς”, τόνισε ο Πομπέο.

Ένα προσχέδιο ψηφίσματος που έχει συντάξει η Ουάσινγκτον για την παράταση του εμπάργκο έχει δοθεί στην Βρετανία, την Γαλλία και την Γερμανία, μέρη της JCPOA, αλλά διπλωμάτες του ΟΗΕ αναφέρουν ότι δεν έχει διανεμηθεί στα υπόλοιπα 11 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανάμεσά τους η Ρωσία και η Κίνα. Μόσχα και Πεκίνο, πιστεύεται ότι είναι έτοιμοι να πουλήσουν πολεμικό εξοπλισμό στο Ιράν.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, για να παρακάμψουν τη ρωσική και την κινεζική αντίθεση, σκοπεύουν να επικαλεσθούν, ως έσχατη λύση, την ίδια πυρηνική συμφωνία που εγκατέλειψαν.

Νομικά, αν ένα συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας πιστοποιήσει σημαντική παραβίαση από την πλευρά του Ιράν, αυτό θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει την επιστροφή των κυρώσεων του ΟΗΕ που ήρθησαν μετά την υπογραφή το 2015.

Ακόμα κι αν ο ελιγμός αφήνει σκεπτικούς τους Ευρωπαίους συμμάχους της που παραμένουν δεσμευμένοι στη συμφωνία, και έχει ήδη καταγγελθεί από την Τεχεράνη, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε επομένως να προσπαθήσει να υποστηρίξει ότι εξακολουθεί να είναι ακόμη συμβαλλόμενο μέρος.

“Το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι πολύ σαφές” και “κατηγορηματικό”: “Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συμμετέχον κράτος είναι γραμμένο σε αυτό”, “αρκεί να το διαβάσετε”, ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

“Και τα δικαιώματα που παρέχονται για τους συμμετέχοντες στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι πλήρως διαθέσιμα σε όλους αυτούς τους συμμετέχοντες”, επέμεινε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα