

Τάξη σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών στους δρόμους των πόλεων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Τα δίτροχα μικρά μέσα μπορεί να έχουν εισέλθει στην καθημερινότητά μας ωστόσο, απουσιάζει οποιοδήποτε νομικό πλαίσιο, που να διέπει την κυκλοφορία τους και εγείρονται ζητήματα, όχι μόνο ασφάλειας, αλλά και πρακτικά, όπως το πρόβλημα της στάθμευσης.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τους επόμενους μήνες αναμένεται το νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει όλο το κανονιστικό πλαίσιο για την αγορά, την ασφάλεια και τη χρήση στις πόλεις, όλων των μικροοχημάτων, όπως τα πατίνια ή τα skate rollers.
Διαχωρισμός ανάλογα με την ταχύτητα
Βασικός διαχωρισμός θα είναι η ταχύτητα και με βάση αυτή θα προκύψουν και οι κανόνες χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών. Έτσι, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, θα έχουμε τα πατίνια που μπορούν να κινούνται μέχρι 6 χιλιόμετρα/ώρα και τα πατίνια με ταχύτητα έως 25 χιλιόμετρα/ώρα.
Στην πρώτη κατηγορία τα πατίνια θα λογίζονται ως πεζοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους περιορισμούς στην κυκλοφορία τους, ενώ στη δεύτερη κατηγορία τα πατίνια θα λογίζονται ως ποδήλατα και επομένως θα πρέπει να κινούνται στους δρόμους, όπως τα ποδήλατα και όχι σε δρόμους που η επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι πάνω από 50 χιλιόμετρα/ώρα, δηλαδή στις λεωφόρους.
Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τα ταχύτερα πατίνια (άνω των 25χλμ./ώρα), αυτά θα υπόκεινται σε πολύ αυστηρότερο πλαίσιο, το οποίο θα αφορά την προσαρμογή τους στο όριο ταχύτητας, διαφορετικά, ενδέχεται, να μην έχουν δυνατότητα κυκλοφορίας στους δρόμους με τόσο υψηλή ταχύτητα.
Όπως έχει τονίσει και από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, η νομοθετική παρέμβαση θα αναφέρεται:
*Στα τεχνικά χαρακτηριστικά των οχημάτων αυτών
*Στη δυνατότητα εξακρίβωσής τους, τους χώρους και τις οδούς της χρήσης τους
*Τυχόν επιπλέον απαιτήσεις για τη χρήση τους
“Επιπλέον, θα υπάρξει σύνταξη και εισήγηση κανονιστικού πλαισίου που αφορά και την εποπτεία της αγοράς των οχημάτων αυτών και των εξαρτημάτων, διότι δεν αναφερόμαστε μόνο στο θέμα της μετακίνησης. Πρέπει να δούμε την αγορά, τα πρότυπα και τα εξαρτήματα, όπως επίσης και τυχόν διαδικασία ανάπτυξης διαδικασιών που σχετίζονται με την ασφάλεια των προϊόντων αυτών” είχε πει ο υφυπουργός.
Σχετικά Νέα
Έκτακτα δρομολόγια των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης για τους εκδρομείς του Πάσχα- Τουλάχιστον κατά 20% αυξημένη η κίνηση
Ολοένα και περισσότερα έκτακτα δρομολόγια «βάζει» η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ προκειμένου να εξυπηρετήσει τους.
ΓΣΕΕ: Η 1η Μάη είναι ημέρα μνήμης, δεν είναι αργία, είναι απεργία
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) καλεί όλους τους εργαζόμενους να μετέχουν μαζικά στη μεγάλη.
Κέντρα Υγείας: Περισσότερα από 10.000 περιστατικά σε τρεις εβδομάδες σε όσα έχουν ενταχθεί στο σύστημα εφημεριών
Συνολικά 10.000 επείγοντα περιστατικά δέχθηκαν μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες τα τέσσερα Κέντρα Υγείας που έχουν ήδη.
ΕΛ.ΑΣ.: «Αυτό το Πάσχα βάφουμε κόκκινα μόνο τα αβγά»
Μέσα από ένα βίντεο επέλεξε η Ελληνική Αστυνομία να μεταδώσει το πασχαλινό της μήνυμα για την οδική.