Η ύφεση στην Ευρωζώνη και τα ελληνικά πλεονάσματα

ȅӓKύɊǠ- όɋɁ ԏՠБυđϕ ԇӠ̈́ ʕѮ ̇ԓϔJǠӔǍ 83砄ň (̏ԉύԅL/ӉˇӠ…тőɄǓ)

Τέσσερις ουσιαστικές διευκρινίσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα έδωσε στη διάρκεια της συνέντευξής του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνέδεσε ευθέως τον διαθέσιμο “δημοσιονομικό χώρο” με την αύξηση του ΑΕΠ και για το 2020, ενώ ταυτόχρονα έδειξε ότι ο προορισμός των “κερδών” από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών θα είναι η ελάφρυνση της φορολογίας και όχι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Μια προσεκτική ανάγνωση των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ ξεκαθάρισε μια σειρά “ανοικτά” ζητήματα που συνδέονται με τις υψηλές δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Ιουνίου του 2018 για τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι και το 2021.

-Συνέδεσε ευθέως το αίτημα της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα με το ενδεχόμενο οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι, αν η Ευρωζώνη επιβεβαιώσει τις ανησυχίες για ύφεση, η αναθεώρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα αποκτά ένα ισχυρό επιχείρημα, αν και όταν αυτό συμβεί.

-Υπογράμμισε ότι η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέψει αυξημένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις στην οικονομία τα επόμενα χρόνια συνδέεται άμεσα και κατά κύριο λόγο με την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και του ΑΕΠ.

-Διατύπωσε τη θέση ότι τα έσοδα από τα κέρδη των κρατικών ομολόγων (SMPs – ANFAs) που επιστρέφουν στο ελληνικό δημόσιο από τις κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κατευθυνθούν στην ελάφρυνση της φορολογίας, καθώς αυτή η παρέμβαση είναι αναπτυξιακή. Η επισήμανση αυτή είναι ουσιαστική, καθώς η αρχική προσέγγιση αφορούσε την τροφοδοσία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από τα κέρδη των ANFAs και των SMPs.

-Αποδέχθηκε, πάντως, ότι υπάρχει ενδεχόμενο οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη και ότι αυτό θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία, αλλά διατύπωσε ταυτόχρονα την προσωπική εκτίμηση ότι δεν θα πέσει σε ύφεση η Ευρώπη και ότι ακόμα και αν αυτό συμβεί η ελληνική οικονομία θα έχει δρομολογήσει όλες τις παρεμβάσεις που ειναι αναγκαίες για να περιορίσει τις συνέπειες.

Με τις διευκρινίσεις αυτές αποσαφήνισε την “τακτική” της κυβέρνησης όσον αφορά τη διεκδίκηση της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνοντας ότι έτσι κι αλλιώς το θέμα αυτό είναι στο τραπέζι αλλά συνδέεται χρονικά εκ των πραγμάτων με την τέταρτη αξιολόγηση, που διεξάγεται στο πλαίσιο της “ενισχυμένης εποπτείας” μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, τον Αύγουστο του 2018. Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι η μεγάλη πτώση στα επιτόκια δανεισμού τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έχει διαμορφώσει νέες συνθήκες για τη διασφάλιση της εγγύησης εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, συνθήκες οι οποίες δεν υπήρχαν τον Ιούνιο του 2018, όταν ολοκληρώθηκε η σχετική συμφωνία. Παράγοντες της κυβέρνησης λίγο μετά τη συνέντευξη επιβεβαίωσαν στο Capital.gr ότι η κατεύθυνση που υπάρχει για τη “χρήση” των επιστροφών από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών (από τα ANFAs – SMPs) είναι η περαιτέρω απομείωση των φόρων και όχι το ΠΔΕ, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι αυτό θα αφορά το 2020.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα