

Η Πολωνία δήλωσε σήμερα (14/5) ότι αποκάλυψε απόπειρα ανάμιξης στην εκστρατεία των προεδρικών εκλογών στη χώρα με τη χρήση διαφημίσεων στο Facebook, που πιθανόν έγινε με χρηματοδότηση από το εξωτερικό.
Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών διενεργείται την Κυριακή. Ο φιλελεύθερος δήμαρχος της Βαρσοβίας Ραφάλ Τρασκόφσκι, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Συνασπισμός των Πολιτών, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ιστορικό Κάρολ Ναβρόσκι, που είναι επικεφαλής του πολωνικού Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης και με τον ακροδεξιό Σλάβομιρ Μέντζεν.
«Το Κέντρο Ανάλυσης Παραπληροφόρησης NASK εντόπισε πολιτικές διαφημίσεις στην πλατφόρμα του Facebook που ίσως χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Το υλικό παρουσιάστηκε στην Πολωνία», ανέφερε σε ανακοίνωση το NASK, το εθνικό ινστιτούτο ερευνών που ασχολείται με την κυβερνοασφάλεια. «Οι λογαριασμοί διαφήμισης που εμπλέκονται στην εκστρατεία δαπάνησαν περισσότερα για πολιτικό υλικό τις τελευταίες 7 ημέρες από οποιαδήποτε εκλογική επιτροπή». Το NASK δεν ανέφερε από ποια χώρα μπορεί να προήλθε η χρηματοδότηση.
Η Πολωνία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ο ρόλος της ως κόμβου μεταφοράς βοήθειας προς την Ουκρανία την καθιστά βασικό στόχο για ρωσική κατασκοπεία, δολιοφθορά και κυβερνοεπιθέσεις.
Ο Ραφάλ Τρασκόφσκι έχει το προβάδισμα ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 18 Μαΐου, με ποσοστό 33,7%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της IBRiS για το εβδομαδιαίο περιοδικό Polityka που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ο Κάρολ Ναβρότσκι, ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το βασικό αντιπολιτευόμενο κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), συγκεντρώνει ποσοστό 21,6% ενώ ακολουθεί ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Συνομοσπονδίας Σλάβομιρ Μέντζεν, με ποσοστό 11,8%.
Το αποτέλεσμα της κάλπης θα κριθεί μεταξύ των τριών αυτών υποψηφίων, με τους υπόλοιπους να συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά. Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν ξεπεράσει το όριο του 50% στον πρώτο γύρο, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος την 1η Ιουνίου μεταξύ των δύο επικρατέστερων.
Σχετικά Νέα
Ουρουγουάη: Στο φτωχικό του αγρόκτημα η τέφρα του χαρισματικού «Πέπε»
Πάνω από 100.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι συμμετείχαν στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα,.
Γαλλία: Αγωγή κατά της Τεχεράνης στο Διεθνές Δικαστήριο για κρατούμενους Γάλλους πολίτες στο Ιράν
Το Παρίσι κατέθεσε αγωγή κατά της Τεχεράνης στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ για δύο.
Μεξικό: Δολοφονήθηκε διαχειριστής σελίδας πληροφόρησης στο Facebook
Ο διαχειριστής σελίδας στο Facebook με τοπικά νέα, σάτιρα και αιτήματα πολιτών δολοφονήθηκε χθες,.
Τραμπ: Ανακοίνωσε οριστικά ότι δεν μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για τις ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε οριστικά ότι δεν θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για τις ειρηνευτικές.