Η Τουρκία θέλει να εγκαταλείψει το δολάριο στις πληρωμές για ρωσική ενέργεια

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συζητήσει την πληρωμή των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών με άλλα νομίσματα εκτός του δολαρίου, όταν συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τεχεράνη την Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται Τούρκους αξιωματούχους με γνώση του ζητήματος.

Οι δύο χώρες επεξεργάζονται μια πρόταση για εμπορικές πληρωμές σε τοπικό νόμισμα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών συμφωνιών, μια κίνηση που θα βοηθούσε την τουρκική κυβέρνηση να επιβραδύνει τη μείωση των κρατικών αποθεμάτων της, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Οι πηγές αναμένουν ότι ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα εξετάσουν την πρόταση την Τρίτη στο περιθώριο μιας συνάντησης για τη Συρία στην ιρανική πρωτεύουσα.

Η Ρωσία παραμένει κρίσιμη πηγή ενεργειακού εφοδιασμού για την Τουρκία. Παρείχε το 1/4 των εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας και περίπου το 45% των αγορών φυσικού αερίου πέρυσι, προσφέροντας στη Μόσχα ένα τεράστιο πλεόνασμα στο διμερές εμπόριο.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Ρωσία ανήλθαν πέρυσι σε 6,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές της από τη Ρωσία ανήλθαν σε 29 δισ. δολάρια. Επίσης, εκατομμύρια Ρώσοι περνούν τις διακοπές τους στην Τουρκία, ξοδεύοντας δισ. δολάρια για ταξίδια.

Ο μηχανισμός που εξετάζεται θα μπορούσε να επιτρέψει στην Τουρκία να χρησιμοποιεί λίρες για εισαγωγές ενέργειας, εξοικονομώντας περισσότερα από τα συναλλαγματικά της αποθέματα, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Οποιαδήποτε πληρωμή γίνει στο τουρκικό νόμισμα θα μπορούσε αργότερα να χρησιμοποιηθεί από τη Μόσχα για τη χρηματοδότηση ρωσικών αγορών αγαθών και υπηρεσιών από τουρκικούς παρόχους.

Ομοίως, τα ρούβλια θα πρέπει να αποτελούν μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο αξιωματούχος. Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει. Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε επίσης σε αίτημα για σχολιασμό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα