Η Τουρκία ταράζει ξανά τα νερά– Πώς επιχειρεί να εκφοβίσει την Κύπρο

Ο Ταγίπ Ερντογάν φημίζεται για την ικανότητά του να διαλύει στο άψε σβήσε και με τρόπο μοναδικό τις ψευδαισθήσεις αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά. Μετά τα απανωτά «σκωτσέζικα ντους» και τις ψυχρολουσίες που έχουν υποστεί από τον Τούρκο πρόεδρο, θα έλεγε κάποιος ότι «έχουν γνώση οι φύλακες», τόσο στην Αθήνα όσο και στη  Λευκωσία. Τα νερά του «Αιγαίου» αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου δεν θα είναι ήρεμα, παρά τα μορατόριουμ βραχύβιου χαρακτήρα, τις προφορικές δεσμεύσεις-έστω σε υψηλό επίπεδο-, από τη στιγμή που η Άγκυρα ξεδιπλώνει χωρίς φραγμό τη γεωπολιτική στρατηγική της.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Και αυτή η γεωπολιτική στρατηγική έχει ως σημείο αναφοράς την ενέργεια και δη την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν ήθελε επουδενί να μείνει αμέτοχη ή κοινώς στην απέξω, στο ενεργειακό μοίρασμα που θα λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή. Οι στρατηγικές συμμαχίες με ιδιαίτερο ενεργειακό χαρακτήρα που σύναψαν Αθήνα και Λευκωσία, με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, με απώτερο στόχο την εκμετάλλευση και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που «εδρεύει» στην Ανατολική Μεσόγειο, ταρακούνησαν την Τουρκία, η οποία δεν βλέπει εαυτόν ως κομπάρσο αλλά ως πρωταγωνιστή και περιφερειακό «γίγαντα» της περιοχής. Είναι αυτή που θέτει την ατζέντα και επιβάλει τα «θέλω» της, έστω μέσω του εκφοβισμού και της απειλής των όπλων.

Στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία σύναψε ισχυρές συνεργασίες με πετρελαϊκούς κολοσσούς και άρχισε έρευνες εντός της ΑΟΖ της, η Άγκυρα χρησιμοποίησε τη μέθοδο του μπούλινγκ, για να σαμποτάρει το ερευνητικό πρόγραμμα της Λευκωσίας. Σε πρώτη φάση απέτυχε, διότι εταιρείες όπως η Eni και η Total συνέχισαν απτόητες τις έρευνες και μάλιστα φαίνεται πως πέτυχαν διάνα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν στις 5 Αυγούστου τα κυπριακά ΜΜΕ. Η ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 6» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει την είδηση), δεν άφησε ασυγκίνητη την Τουρκία, η οποία ως γνωστόν, εγείρει διεκδικήσεις στις περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ με μοχλό το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει ολομόναχη την Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει ενεργειακό παιχνίδι και να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Θα επιχειρήσει να τον υφαρπάξει ή μέσω του γνωστού ανατολίτικου παζαριού που επιβάλλει – ενώ έχουν προηγηθεί οι τακτικές εκφοβισμού- να μοιραστεί τα «πλούτη»… Βασικό της μέλημα είναι να σαμποτάρει, να υπονομεύσει το ερευνητικό πρόγραμμα της Λευκωσίας και γι’ αυτό στέλνει πλησίον της κυπριακής ΑΟΖ, στα σύνορα των θαλάσσιων οικοπέδων 6 και 7, το νέο της γεωτρύπανο «Αμντουλχαμίτ Χαν».

Εργαλειοποιεί και τις έρευνες

Και αυτή ίσως να είναι η αρχή της «εργαλειοποίησης» που θα επιχειρήσει η Τουρκία και στις έρευνες για υδρογονάθρακες, καθώς δεν αποκλείεται ένα από τα επόμενα ταξίδια του πλοίου-γεωτρύπανου να είναι πέριξ της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε μια περίοδο όπου η Άγκυρα ανεβάζει το «θερμόμετρο» των προκλήσεων και ξεδιπλώνει το αναθεωρητικό της δόγμα για το Αιγαίο, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία και το υπάρχον καθεστώς, η παρουσία του «Αμντουλχαμίτ Χαν» κοντά στα εθνικά μας χωρικά ύδατα, εγκυμονεί κινδύνους εκδήλωσης ενός θερμού επεισοδίου. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο η Αθήνα οφείλει να είναι πλήρως προετοιμασμένη…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα