Η Σύγχρονη Αριστερά ανασυγκροτείται

Ο Σύριζα είναι στο επόμενο βήμα, ότι έχει ειπωθεί ή έχει συμβεί τον τελευταίο μήνα εσωκομματικά, είναι πια αντικείμενο της ιστορίας. Ο μόνος δρόμος  για τον οποίο πλέον θα κριθεί, είτε στους εκλογικούς σταθμούς που θα συναντήσει, είτε στην κοινωνική καθημερινότητα είναι αυτός της ανασυγκρότησης μιας σύγχρονης Αριστεράς.
Γράφει ο *Θανάσης Οικονόμου
Μιας σύγχρονης Αριστεράς που θα αναχαιτίσει τον ανεξέλεγκτο Μητσοτάκη και θα εκφράσει ουσιαστικές και τεκμηριωμένες θέσεις για τη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,  την προοπτική των νέων,  την μετάβαση στο ψηφιακή εποχή, για την κλιματική αλλαγή, τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό  και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Μια σύγχρονη πατριωτική αριστερά που αξιόπιστα και δυναμικά θα πείσει ότι είναι φορέας αλλαγής κι εκφραστής του λαϊκού αιτήματος εξουσίας.
Μιας σύγχρονης Αριστεράς που να  διακατέχεται από το οραματικό στοιχείο του ” ελληνικού ονείρου” και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον ακριβοδικίας.  Η ανατροπή της παντοκρατορίας Μητσοτάκη που ονειρεύεται να γίνει Όρμπαν, ξεκινά από τη συνειδητοποίηση των πεπραγμένων, αλλά και με κοινές επεξεργασίες μέτρων θεσμικής θωράκισης δικαιωμάτων, με το σύνολο των προοδευτικών κομμάτων.
Θυμίζω, παρακολουθούσε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για τα εξοπλιστικα deals, άλλους επιχειρηματίες χωρίς εμφανή πολιτική εμπλοκή, ακόμη και την προσωπική ζωή υπουργών του. Δεν γινόταν όλα αυτά για πλάκα ούτε επειδή είναι παλιοχαρακτήρας. Είναι η δομή ενός συστήματος εξουσίας που τείνει να ελέγξει τα πάντα κι όχι μόνο την πολιτική και τα ΜΜΕ αλλά και την οικονομία.
Κατανοώ ότι ο κόσμος, εκ πρώτης δεν το θεωρεί κεντρικό ζήτημα, είτε γιατί θεωρεί τη δημοκρατία κάτι αόριστο είτε γιατί έχουμε ένα έλλειμμα δημοκρατικής παράδοσης η δημοκρατία μας είναι σχετικά ανώριμη, μόλις μισού αιώνα. Υποδηλώνει επίσης το μιντιακό πρόβλημα, η  ενημέρωση δεν στάθηκε το λιγότερο στο ύψος της, ωστόσο όμως κυρίως δείχνει ότι αυτά τα πράγματα θέλουν το χρόνο τους αλλά δεν σβήνουν.
 Κι εδώ θα παρατηρήσω  τρία πράγματα σχετικά: Τον εκνευρισμό που βγάζουν οι χειρισμοί Μητσοτάκη παρά το χαμηλό δημοσκοπικό βάρος του θέματος, την σοβαρή επιδείνωση της διεθνούς εικόνας του και  τέλος να θυμισω το ιστορικό προηγούμενο του Γουότεργκέιτ όπου ο Νιξον προτού οδηγηθεί σε παραίτηση είχε ενδιαμέσως πετύχει μια μεγαλειώδη εκλογική νίκη, παρά το σκάνδαλο.
Αναφέρω τις υποκλοπές ως το κορυφαίο παράδειγμα, αλλά δυστυχώς οχι το μόνο. Η  χώρα μας , βοά από το εκσυγχρονιστικό αίτημα απέναντι σε φεουδαρχικές ( ή κοτσαμπάσικες ) δομές και σημαδεμένες τράπουλες της           ” οικογένειας” .
Απέναντι τους δε μπορεί παρά να αντιπαραθέσουμε το οραματικό και πρόσωπα που να εκπροσωπούν το όραμα.
Και από αυτή τη σκοπιά το Φθινόπωρο με τις εσωκομματικές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες έφερε απρόσμενα και ελπιδοφόρα μηνύματα.
Ένα   καθολικό αίτημα ανανέωσης, που  δεν είναι μόνο ηλικιακό όσο κυρίως είναι δομικό. Θέλουν οι εκλογείς να είναι πιο ανοιχτό το παιχνίδι, λιγότερο σημαδεμένη η τράπουλα, λιγότερο προβλέψιμες οι προκρινόμενες λύσεις από το πολιτικό και μιντιακό σύστημα.
Αυτό αφορά είτε τους γόνους της κομματικής αριστοκρατίας είτε λύσεις κομματικού σωλήνα μιας αριστερής ελίτ αυτοαναπαραγόμενης.
 Εύχομαι ότι ο κ.Κασσελάκης που είναι τέκνο αυτής της ανάγκης δεν θα το λησμονήσει και θα  συνεχίσει  να το εκφράζει αποτελεσματικά.
Σε κάθε περίπτωση το ταξίδι που ξεκίνησε προβλέπεται μακρύ,  ενδιαφέρον και νικηφόρο.
*Πρ. Βουλευτής
Μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ 
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα