Η Σλοβακία μπορεί να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές παρά την αποτυχία του δημοψηφίσματος

Οι Σλοβάκοι ενδέχεται να προσέλθουν στις κάλπες φέτος, ακόμη και μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών χθες λόγω χαμηλής συμμετοχής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μια ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων υπό τον προσωρινό πρωθυπουργό Έντουαρντ Χέγκερ για τη συντόμευση της θητείας τους στην εξουσία και την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών θα μπορούσε να επιτευχθεί σε λίγες ημέρες.

Οι εκλογές, οι οποίες είναι πλέον πιθανό να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, ενδέχεται να επιφέρουν αλλαγή στην πολιτική της χώρας, δεδομένων των δημοσκοπήσεων που ευνοούν τα δύο αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης, των οποίων ηγούνται οι πρώην πρωθυπουργοί Πέτερ Πελεγκρίνι και Ρόμπερτ Φίκο, αντίστοιχα. Ο τελευταίος ήταν ο κύριος διοργανωτής του αποτυχημένου δημοψηφίσματος, για το οποίο η συμμετοχή ήταν μόλις 27%.

Ενώ ο Πελεγκρίνι έχει κερδίσει δημοτικότητα προσφέροντας ένα όραμα σταθερής ηγεσίας, ο Φίκο έχει καταστήσει σαφές ότι θα τερμάτιζε τη βοήθεια της χώρας προς την Ουκρανία και θα ήθελε να μιμηθεί τις πολιτικές του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Το κυβερνητικό μπλοκ υπό την ηγεσία του Χέγκερ εκδιώχθηκε τον Δεκέμβριο, αφού οι φιλοδοξίες του για την καταπολέμηση της διαφθοράς ματαιώθηκαν από τις συνεχείς διαμάχες μεταξύ των κομμάτων.

Η πρόεδρος Ζουζάνα Καπούτοβα έδωσε προθεσμία στον Χέγκερ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, προειδοποιώντας ότι θα διορίσει τεχνοκρατικό υπουργικό συμβούλιο εάν δεν το πράξει.

Η Καπούτοβα επέκρινε τα κυβερνώντα κόμματα για τη διαχείριση της Σλοβακίας με χαοτικό τρόπο που προκάλεσε απογοήτευση στους ψηφοφόρους, οι οποίοι βλέπουν πλέον πιο ριζοσπαστικά κόμματα ως εναλλακτική λύση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα