Η Ρωσία κερδίζει τον ενεργειακό-οικονομικό «πόλεμο» με την Ευρώπη

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός αναλυτής επί των γεωενεργειακών και οικονομικών θεμάτων, για να φτάσει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία κερδίζει- έως τώρα- τον «πόλεμο» με την Ευρώπη. Η Μόσχα κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς που δημιούργησαν στην οικονομία της οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, να επιδείξει θαυμαστή ανθεκτικότητα και να γέρνει προς τον παρόν την πλάστιγγα προς τα ο μέρος της.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Από τη μία πλευρά έχουμε την Ευρώπη, ασθμαίνουσα από την έξαρση του πληθωρισμού και της ακρίβειας, αμήχανη απέναντι στην ενεργειακή κρίση και έρμαιο των διαθέσεων της Ρωσίας, αναφορικά με την επαναλειτουργία του Nord Stream 1 και το άνοιγμα των στροφίγγων φυσικού αερίου. Με την πολιτική αστάθεια, εξαιτίας της αδυναμίας των Ευρωπαίων ηγετών να λύσουν τον γρίφο της ενεργειακής κρίσης, να εμφανίζει τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Γερμανία, η Ευρώπη βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολο… φεγγάρι. Και ενδεχομένως τα χειρότερα να έπονται, αν τελικώς η Ρωσία πάει μέχρι τέλους το shutdown στο φυσικό αέριο. Οι μάντεις κακών στη Γηραιά Ήπειρο «βλέπουν» κατάρρευση της αγοράς ενέργειας και σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις, εφόσον η Ευρώπη εμφανιστεί ανεπαρκής ενεργειακά τον χειμώνα και καταφύγει σε λύσεις που ήδη επεξεργάζεται η Κομισιόν, όπως το δελτίο στο φυσικό αέριο ή οι αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια, για να μετριαστεί το κόστος στις βιομηχανίες.

Απόδειξη αποτυχίας για την Ευρώπη αποτελεί αναμφίβολα η κάκιστη πορεία που καταγράφει το ευρώ τους τελευταίους μήνες. Το ευρωπαϊκό νόμισμα καταποντίζεται, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται τις προηγούμενες ημέρες και κάτω από το 1 προς 1 με το δολάριο, ενώ τον Φεβρουάριο ήταν 1,15-1,18 δολάρια και πριν από ένα έτος (τον Ιούλιο 2021), βρισκόταν στα 1,22 δολάρια!

«Τρένο» το ρούβλι, «πετούν» οι ρωσικές εξαγωγές

Από την άλλη πλευρά η ρωσική οικονομία, παρά τις αρχικές «πληγές» που προκάλεσαν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, επιδεικνύει όχι μόνο αντοχή αλλά και αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Το ρούβλι συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία-ανάκαμψη, μετά την ισχυρή πίεση που δέχθηκε και την πτώση που ακολούθησε, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις. Το ρωσικό νόμισμα έχει ανέβει περίπου 22% σε μηνιαία βάση (από τα τέλη Μαΐου), αλλά το ράλι του διαρκεί πολλούς μήνες, αφού ξεκίνησε δύο εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε σχέση με τα επίπεδα ισοτιμιών όπου βρισκόταν πριν από την εισβολή, το ρωσικό νόμισμα ενισχύεται κοντά στα επίπεδα του 40% έναντι του ευρώ.

Ενδεικτικό της ξέφρενής του πορείας, είναι ότι πριν από ημέρες ενισχυόταν κατά 0,4% στα 58,66 έναντι του δολαρίου, ενώ κέρδιζε 1,4% στα 58,42 έναντι του ευρώ, ευρισκόμενο στο ισχυρότερο επίπεδο από τις 5 Ιουλίου.
Παράλληλα η Ρωσία κατέγραψε πλεόνασμα ρεκόρ (υψηλό 20ετίας), στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κατά το β΄ τρίμηνο του 2022. Χάρη στην εξαιρετική πορεία των εξαγωγών ενέργειας αλλά των εμπορευμάτων, η Μόσχα εκτόξευσε στο επίπεδο ρεκόρ των 70,1 δισ. δολαρίων το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, πρόκειται για το μεγαλύτερο πλεόνασμα που έχει καταγραφεί από το 1994!

Ξεκάθαρη επιτυχία για τη ρωσική οικονομία, αδιαμφισβήτητη επικράτηση- έως τώρα- της Μόσχας στον ενεργειακό οικονομικό πόλεμο με την Ευρώπη. Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν και έβδομο πακέτο κυρώσεων, όμως αν λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που είχαν τα προηγούμενα έξι, θεωρείται απίθανο να είναι ικανό να γείρει την πλάστιγγα υπέρ τους, πλήττοντας παράλληλα σοβαρά τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα