

Ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ στην Αρκτική την Παρασκευή στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να δοκιμάσουν την ετοιμότητα της Μόσχας για πιθανή σύγκρουση στα παγωμένα βόρεια ύδατά της, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Οι ασκήσεις, που ονομάστηκαν Umka-2022, πραγματοποιήθηκαν στη Θάλασσα Chukchi, ένα ανατολικό τμήμα του Αρκτικού Ωκεανού που χωρίζει τη Ρωσία από την πολιτεία της Αλάσκας των ΗΠΑ.
Η Ρωσία βλέπει την τεράστια αρκτική της επικράτεια ως ζωτικό στρατηγικό συμφέρον και ενισχύει τις στρατιωτικές της ικανότητες στην περιοχή εδώ και χρόνια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στη Δύση.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δύο πυρηνικά υποβρύχια – το Omsk και το Novosibirsk – εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ κατά πλοίων από τη Θάλασσα Chukchi, πλήττοντας στόχους σε απόσταση 400 χιλιομέτρων.
Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι ασκήσεις ήταν μια δοκιμή της “ικανότητας και της ετοιμότητας της Ρωσίας να υπερασπιστεί τη ρωσική Αρκτική με στρατιωτικά μέσα”.
Εκτός από τις εκτοξεύσεις πυραύλων από πυρηνοκίνητα υποβρύχια, το ρωσικό παράκτιο πυραυλικό σύστημα “Bastion” εκτόξευσε επίσης πυραύλους σε θαλάσσιους στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από τη χερσόνησο Chukchi – το ανατολικότερο έδαφος της Ρωσίας.
Η στρατιωτικοποίηση της περιοχής της Αρκτικής από τη Ρωσία έχει προκαλέσει ανησυχία στις δυτικές πρωτεύουσες, σε άλλα αρκτικά κράτη και σε περιβαλλοντικές ομάδες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε τον περασμένο μήνα η στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στην Αρκτική παρουσίασε μια “στρατηγική πρόκληση” για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Ένας νεκρός από κατάρρευση μέρους εκκλησίας στο Σεντ Λούις μετά από σφορδή καταιγίδα
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δυο ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια.
Διάσκεψη για το παλαιστινιακό από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου
Η διεθνής διάσκεψη στην οποία θα συμπροεδρεύσουν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία για.