

Η κρίση του κορωνοϊού θα επιταχύνει τον μετασχηματισμό της οικονομίας δίνοντας ώθηση στην ψηφιοποίηση, τις μικρότερες αλυσίδες εφοδιασμού και τις πράσινες βιομηχανίες εκτιμά η Λαγκάρντ -Το διάγραμμα με τα τρία σενάρια της ΕΚΤ για την εξέλιξη του πληθωρισμού
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη με περίπου δύο χρόνια πτωτικής πίεσης στις τιμές, αλλά θα μπορούσε να δει ανάκαμψη μετά από αυτό το διάστημα, καθώς η κρίση του κορωνοϊού θα επιταχύνει τον μετασχηματισμό της οικονομίας.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο το Σάββατο ότι η πανδημία θα δώσει επιπλέον ώθηση στην προϋπάρχουσα στροφή προς την ψηφιοποίηση και τον αυτοματισμό, τις μικρότερες αλυσίδες εφοδιασμού και τις πράσινες βιομηχανίες.
Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική εξαιρετικά χαλαρή και θα πρέπει να αναπτυχθούν χρηματοοικονομικά μέσα που επιτρέπουν τη χρηματοδότηση του οικονομικού μετασχηματισμού, είπε.
«Η μετάβαση σε νέα οικονομικά μοντέλα θα είναι αποδιοργανωτική -πιθανότατα θα είναι πιο διασπαστική τα πρώτα δύο χρόνια, προφανώς χτυπώντας την απασχόληση και την παραγωγή – αλλά μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα βελτιώσει την παραγωγικότητα», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Επομένως, η δυναμική του πληθωρισμού αναγκαστικά θα επηρεαστεί, πιθανώς με εμφάνιση αποπληθωρισμού, μια αποπληθωριστική πτυχή στην αρχή, και στη συνέχεια με μια δυναμική πληθωρισμού».
Η πρόεδρος είπε ότι η ΕΚΤ εκτίμησε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού θα συρρικνωθούν κατά περίπου 35% και η χρήση ρομπότ θα αυξηθεί μεταξύ 70% και 75%. Υπογράμμισε επίσης την αύξηση των διαδικτυακών πληρωμών λιανικής από την αρχή του έτους και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει μια ενιαία ψηφιακή αγορά.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι πανδημίες συνήθως αυξάνουν την ανισότητα, με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες τις οποίες θα πρέπει να λάβει υπόψη η κεντρική τράπεζα.
Σχετικά με το πώς θα βοηθήσει η ΕΚΤ στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής – ένα δυνητικά αμφιλεγόμενο θέμα για τους αξιωματούχους της νομισματικής πολιτικής, οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί στο να αναλάβουν καθήκοντα τα οποία θεωρούν ότι εμπίπτουν στις κυβερνήσεις – η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις μάχες που έδωσε ως επικεφαλής της Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Είμαι αποφασισμένη να κάνω την ίδια συζήτηση με το διοικητικό συμβούλιο στην ΕΚΤ για να διασφαλίσω ότι σε όλους τους τομείς, λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα», είπε. «Δεν θα το κάνουμε σε μια μέρα, αλλά πρέπει να αμφισβητήσουμε σε κάθε τομέα.»
Όσον αφορά την τιμολόγηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, αμφέβαλε εάν ένα δίκαιο ποσοστό των περίπου 70-80 δολαρίων ανά τόνο θα μπορούσε να εισαχθεί γρήγορα, αλλά είπε ότι το κόστος της ρύπανσης του άνθρακα πρέπει να ενσωματωθεί με «σταδιακό και αποφασιστικό τρόπο».
Μια σταδιακή αύξηση σε συνδυασμό με φόρους σε αγαθά που εισάγονται από χώρες που δεν αποδέχονται τους ίδιους περιορισμούς στην τιμολόγηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα θα ήταν μια «εξαιρετική λύση», είπε.
Στο ίδιο πάνελ, ο πρόεδρος της UBS Group, Άξελ Βέμπερ, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι απαιτείται ένα σύστημα αγοράς βασισμένο σε μία μόνο τιμή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την επίτευξη του στόχου να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. «Η τρέχουσα κατακερματισμένη προσέγγιση δεν λειτουργεί», είπε.
Σχετικά Νέα
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη έχει διατυπώσει στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της για την Ουκρανία
Η Ευρώπη εξέφρασε στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με την Ουκρανία κατά.
Στην Ευρώπη η “σκυτάλη” της αβεβαιότητας – Πτώση στις αγορές, με το βλέμμα στα “μέτωπα” Τραμπ
Με πτωτικές διαθέσεις επιστρέφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις διακοπές του Πάσχα, καθώς η.