

Η νέα κυβέρνηση της Κολομβίας απέχει από το να επικρίνει ή να καταδικάσει αυτή της Νικαράγουας υπό τον Ντανιέλ Ορτέγα για “στρατηγικούς λόγους”, γνωστοποίησε χθες Τρίτη ο κολομβιανός υπουργός Εξωτερικών Άλβαρο Λέιβα.
Μετά την εκλογή αυτό το καλοκαίρι του Γουστάβο Πέτρο, του πρώτου προέδρου στην ιστορία της χώρας που ανήκει στην αριστερά, η Κολομβία απείχε τη 12η Αυγούστου από συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) που καταδίκασε την κυβέρνηση του κ. Ορτέγα προσάπτοντάς της διωγμό εναντίον της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ΜΚΟ και του Τύπου.
Σε επίσημη ανακοίνωσή του χθες Τρίτη, ο κολομβιανός ΥΠΕΞ Λέιβα δικαιολόγησε την απουσία αυτή επικαλούμενους “στρατηγικούς” και “ανθρωπιστικούς” λόγους, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπήρχε “ιδεολογικό κίνητρο”.
“Η νέα κυβέρνηση της Κολομβίας προωθεί και υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό”, συμπλήρωσε ο κ. Λέιβα.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις σε βάρος του επικεφαλής της κολομβιανής διπλωματίας, εναντίον του οποίου η αντιπολίτευση εννοεί να καταθέσει πρόταση μομφής στο Κογκρέσο.
Αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο πρόεδρος Πέτρο δεν έχει αναφερθεί στην πολιτική κατάσταση στη Νικαράγουα, όπου οι αρχές έθεσαν τις τελευταίες ημέρες σε κατ’ οίκον κράτηση αρχιεπίσκοπο που επέκρινε τον κ. Ορτέγα, ενώ προχώρησαν στην κατάσχεση της έδρας ιστορικής εφημερίδας της αντιπολίτευσης που σκοπεύουν να μετατρέψουν σε πολιτιστικό κέντρο.
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη “δραματική επιδείνωση” της κατάστασης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε “ανήσυχος” για την κατάσταση και διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις κατέκριναν τους περιορισμούς στην κοινωνία των πολιτών και στην αντιπολίτευση.
Η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς στην Κολομβία αποκατέστησε τις σχέσεις της χώρας με τη Βενεζουέλα και την Κούβα, βασικούς συμμάχους της Νικαράγουας στην περιοχή.
Αντιπρόσωποι της κυβέρνησης του κ. Πέτρο διεξάγουν εδώ και μέρες συνομιλίες με αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) στην Αβάνα, ενόψει της επανέναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Τον Ιούνιο του 2021, επί των ημερών της κυβέρνησης του δεξιού πρώην προέδρου Ιβάν Ντούκε, η Κολομβία είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Μανάγουα για διαβουλεύσεις, καταδικάζοντας τον διωγμό πολιτικών αντιπάλων του Ντανιέλ Ορτέγα. Ο νικαραγουανός πρόεδρος ανταπέδωσε το μέτρο και η διμερής σχέση δεν έχει αποκατασταθεί έκτοτε.
Η Κολομβία και η Νικαράγουα εξάλλου είναι αντίδικες ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα θαλάσσια σύνορά τους στην Καραϊβική.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη έχει διατυπώσει στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της για την Ουκρανία
Η Ευρώπη εξέφρασε στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με την Ουκρανία κατά.
Στην Ευρώπη η “σκυτάλη” της αβεβαιότητας – Πτώση στις αγορές, με το βλέμμα στα “μέτωπα” Τραμπ
Με πτωτικές διαθέσεις επιστρέφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις διακοπές του Πάσχα, καθώς η.