

Η Κίνα μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για αγορά αγαθών των ΗΠΑ στο πλαίσιο της «πρώτης φάσης» εμπορικής συμφωνίας με την κυβέρνηση Τραμπ.
Στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας «πρώτης φάσης», η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγαθά και υπηρεσίες στις ΗΠΑ για δύο χρόνια – το 2020 και το 2021.
Κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της, η Κίνα εισήγαγε 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αμερικανικά αγαθά – περίπου το 58% των στοχευόμενων 173,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2020, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία που συλλέχθηκαν από το think tank Peterson Institute for International Economics.
Ακόμη και πριν από την πανδημία, αρκετοί ειδικοί έλεγαν ότι δεν ήταν ρεαλιστικό για την Κίνα να αυξήσει τις αγορές αγαθών των ΗΠΑ σε αυτά τα επίπεδα.
Εκτός από τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, η συμφωνία «πρώτης φάσης» περιελάμβανε επίσης ευρείες διατάξεις για την Κίνα ως προς την ενίσχυση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και το άνοιγμα των αγορών της σε εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ορκίστηκε την Τετάρτη, δεν έχει κάνει επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την τύχη της εμπορικής συμφωνίας «πρώτης φάσης». Τον περασμένο μήνα είπε ότι δεν θα ανακαλέσει τους δασμούς στην Κίνα και θα πραγματοποιήσει πλήρη αναθεώρηση της συμφωνίας.
Σχετικά Νέα
Μήνυμα Πούτιν σε Τραμπ: Η Ρωσία σέβεται τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, θέλουμε ίδια αντιμετώπιση για τα δικά μας
Σαφές μήνυμα προς η Ρωσία σέβεται τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και πως θεωρεί.
Ο Έλτον Τζον καταγγέλλει το «εγκληματικό» σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας
Ο τραγουδιστής Έλτον Τζον δήλωσε σήμερα (18/5) πως νιώθει «απίστευτα προδομένος» από τη βρετανική.
Η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση με drones στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου – Νεκρή μια γυναίκα
Ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), η μεγαλύτερη που έχει εξαπολύσει η Μόσχα.
Ανοιχτός ο Νετανιάχου σε μια συμφωνία για το τέλος των ισραλινών επιχειρήσεων στη Γάζα
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως είναι ανοικτός σε μια συμφωνία.